26 de nov. 2014

'THE AFFAIR', LA CONSTRUCCIÓ D'UN ROMANÇ


Se sol dir que tota historia depèn del punt de vista des del que s’explica. Aquesta sembla ser la premissa de The Affair, nova proposta de Showtime que narra les conseqüències d’una aventura extramatrimonial des de la perspectiva dels dos principals implicats. Aquesta sèrie, més propera al thriller que al drama romàntic malgrat el que pugui semblar, té en la seva estructura narrativa un dels seus principals atractius, gairebé a la mateixa alçada que els paisatges dels Hamptons on transcorre l’acció.
La primera comparació és inevitable: The Affair recorda molt a True Detective. Com en el súper èxit de l’HBO, aquí trobem els capítols dividits en dos. Alison i Noah expliquen per separat a un investigador de policia com va començar la seva relació i com aquesta s’intercala amb diferents esdeveniments que van succeir durant aquest estiu a Montauk. A mesura que avança la narració ens adonem d’una cosa que tots sabem però a vegades oblidem: la memòria és selectiva i una mateixa experiència es pot viure de formes molt diferents.

Una de les conseqüències del joc que ens plantegen els creadors de la sèrie, Sarah Treem i Hagai Levi, és un estat de constant suspicàcia. Les divergències en les versions d’ella i d’ell es deuen a una voluntat d’enganyar a l’interlocutor o realment és fruït d’una memòria alterada? Quina versió és l’autèntica? Es troba, com deia Aristòtil, en el punt mig? La relació amorosa s’entrellaça amb un misteri policial que desconcerta a l’espectador. Deixant de banda el dubte elemental que ens trobem com a espectadors, la narració dividida ens permet veure la construcció dels elements femenins des del punt de vista masculí i viceversa.

En el cas de Noah, recorda Alison amb tòpics vinculats tradicionalment al gènere femení mentre que ella s’allunya totalment d’aquesta visió en la seva descripció. En aquest sentit dels patrons masculins i femenins que encara avui en dia es fan servir per explicar el gènere contrari. Un dels encerts d’aquesta ficció és la parella d’actors protagonistes, Dominic West i Ruth Wilson. Ambdós interpreten amb una naturalitat desarmant aquesta intrigant relació extramatrimonial. Els dos saben matisar la seva actuació per cada un dels punts de vista que mostra la sèrie. El Noah que mostra la versió d’Alison no és el mateix que el de la seva versió ni el que en el temps present està davant de l’investigador policial. Aquest repte posa a prova la subtilesa dels dos intèrprets i ells són capaços de superar-lo.Fotografia de portada: Showtime
Text: Alejandra Palés
Correcció: Pablo Gerschuni

1 comentari:

Martí ha dit...

Aquesta la tinc marcadíssima a la llista de pendents! Per quan tregui temps d'algun lloc, clar...