14 de nov. 2014

QUARTETA QUINZENAL CALDERSIANA #3


Las cosas
Geroges Perec. Anagrama, 2013.

Perec, en aquesta "història dels anys seixanta", novel•la de manera pionera el drama de les nostres societats acomodades, en parella, en tercera persona del plural, exposa la solitud, el fracàs i la decepció. Les coses no donen la felicitat, ni tan sols a París.

Picadura de Barcelona
Adrià Pujol. Edicions Sidillà, 2014.

A Barcelona la felicitat tampoc no és completa. Adrià Pujol retrata la ciutat postolímpica amb antropològica precissió. Els uns, els altres, nosaltres, els de més enllà. "Vaig arribar a una ciutat extenuada". El conglomerat que dóna forma a la ciutat actual, narrat en primera persona del passejant. Observador, crític i peripatètic en un sol jo. La Barcelona primordial.

Que levante mi mano quien crea en la telequinesis
Kurt Vonnegut. Malpaso, 2014

Que Vonnegut és el mestre de mirar-se el món amb ulls estranys per a explicar-lo després des d’una lògica totalment inventada tot i que perfectament, això, lògica, és una cosa que s’aprèn llegint qualsevol de les seves novel•les. Aquest llibre recull una sèrie de discursos seus dirigits a alumnes que acabaven de graduar-se a la universitat i que en aquell moment, per primer cop, es disposaven a enfrontar-se al món real. Aquest llibre és un favor que ens va fer Vonnegut; ell mateix ho diu en un dels speeches: “faig el pallasso perquè em feu molta pena; quan això acabi, tot tornarà a ser molt trist”.

Una pesadilla con aire acondicionado
Henry Miller. Navona, 2013

Posin a Miller en un cotxe i facin-li creuar els Estats Units de dalt a baix comentant tot el que va trobant pel camí. No cal; ja ho va fer ell solet i ho va apuntar tot, a sobre, per a després publicar-lo sota aquest títol.
Es tracta d’una reflexió profunda i vigent encara sobre la victòria de la tècnica sobre l’ètica i la hipocresia i doble moral dels seus compatriotes. Mala baba a tutiplén. Divertidíssim.

Fotografia de portada: Muntsa Casas
Text: Llibreria Calders
Correcció: pendent