20 de nov. 2014

LLEGIR I ESCRIURE: DESASTRE


Desastre
Fran Fernández
Any: 2014
Editorial: Underbrain BooksDashiell Collison és un home dur com només ho poden ser aquells que han crescut sota el sol descoratjador del desert americà, un personatge moralista però turmentat. Una espècie de Clint Eastwood futurista, com en Blondie a The Good, the Bad & the Ugly, amb l'única diferència que ha estat transportat a l'any 2078, un futur en el qual les persones s’operen per semblar animals (gatets, gossos, panteres,...). És una experiència que ell mateix descriu així: “Viatjar en el temps és com el sexe anal que tant us agrada en el futur, és ben bé com si et donessin pel cul”.

Aquest personatge és un agent de la llei que viu una història familiar molt semblant a la de la pel·lícula Interestellar, però no tan ensucrada, i que treballa sota les ordres d’un xèrif, que en comptes de nas té un respirador a l'estil Darth Vader. El món on viu està assetjat pel desastre! El Desastre és una malaltia de transmissió sexual, és el mal dels superherois o dels malfactors, encara que qui la pateix es converteix en un marginat. No et mata, però et dóna poders estranys, et pot convertir en piròman o et pot fer assassinar mitjançant casualitats estúpides totes les persones que tinguin relació amb tu.

Paral·lelament, hi ha una raça alienígena, barreja entre el Cèl·lula de Bola de Drac i Els Barrufets, que vol exterminar-nos perquè estan farts de les nostres preguntes, de l'egocentrisme existencial de la humanitat. Un marine de l'exèrcit dels Estats Units ha estat triat per salvar el món, però abans haurà d’elegir si vol salvar el seu membre viril o a la seva àvia de ser cremada viva. Tu què triaries? La història està plena de lliçons de vida. No flirtegis amb la filla del granger o estaràs cavant la teva pròpia tomba. I menys si ets un alienígena de color blau! Els grangers futuristes són terriblement racistes. Però què es pot esperar d’un món dirigit per una divinitat curiosa? Imagina que un indi vestit amb un ponxo estampat amb la bandera americana, i amb un tocat que sembla una espècie de fulla de maria, equipat amb un tauler d’escacs i acompanyat d’un gos petaner, fos el gestor del nostre destí. Absolutament surrealista i delirant!

Desastre és el primer còmic de més de quatre pàgines que comença i acaba en Fran Fernández, un il·lustrador desconegut, completament tocat per l’estela d’en Daniel Clowes, i publicat per UnderbrainBooks, una editorial que fa un parell d’anys que es va estrenar.
Si totes les seves propostes són així de boges, val la pena seguir-los la pista!

Fotografia de portada: Underbrain Books
Text: Aïda Camprubí
Correcció: Montse V.