17 d’oct. 2014

QUARTETA QUINZENAL CALDERSIANA #2


Us han passat volant aquests 15 dies? A nosaltres sí! I mira que ens vam proposar llegir-nos els quatre primers llibres que ens van proposar la gent de la Calders, però no hem tingut temps. Per alguna cosa ells són els que en saben! Aquí teniu quatre recomanacions més per engrandir la vostra saviesa literària.

6 d'octubre: La desfeta de la revolució catalanista
Diversos autors. Editors: Arnau Gonzàlez, Manuel López i Enric Ucenaly Da cal. Editorial Base,2014.

A mode de recull de tendències interpretatives i actualització històrica es presenta aquest volum sobre el 6 d'octubre del 34, data mítica i mistificada en la que Lluís Companys proclamà l'Estat Català, desencadenant una reacció fulminant per part del govern espanyol que sufocà militarment la revolta i va detenir el president i els seus consellers, tancant­los al tristament famós vaixell presó "Uruguay". Valuoses aportacions per entrendre el context de la proclamació i les conseqüències, una d'elles la Guerra Civil. Anàlisi àmplia i diversa on coincideixen punts de vista diferents sobre les motivacions i les causes dels fets. Lectura obligatòria.

Robaiyat (Cançons de beure)
Fernando Pessoa. Edicions de la l·l, 2014.

Edició bilingüe dels quartets que Pessoa dedicà a l'embriaguesa, als alcohols i a la "vinacoteca". Seguint l'exemple clàssic del gran poeta persa Omar Khayyam, Pessoa declama: "La vida és una captaire èbria que estén la mà a la pròpia ombra", gesticula: "és la ximplesa entre ànimes immensa", pontifica: "Allò que foren Troia o el meu ca en una terra igual igual serà" i santifica: "Beu i ignora. Escup tota esperança, gita la caritat, pixa la fe".

Del enebro
Jacob Ludwig i Wilhem Karl Grimm. Pròleg: Francisco Ferrer Lerín. Jekill&Jill, 2014.

Ara mateix, copiant les dades a sobre de les de la quartilla anterior, m'acabo d'adonar que estic recomanant de nou un llibre de l'editorial Jekill&Jilll. També repeteixo escriptor: Francisco Ferrer Lerín. Hi ha una explicació per a tot això: són l'hòstia; s'atreveixen amb tot i a sobre ho fan bonic. Ferrer Lerín prologa en aquest cas un dels clàssics contes dels germans Grimm, però la versió original, no la que ens han acabat explicant a tots els nens passada pel filtre del melindrisme. En aquesta hi ha sexe, hi ha sang i la madrastra dolenta és una veritable filla de puta. Tant el conte com les il·lustracions són al mateix temps duríssims i preciosíssims. Ferrer Lerín, ell és així, hi troba punts en comú amb alguns dels seus escrits i com que diu que no coneixia la història fins uns dies abans d'escriure'n el pròleg, arriba obertament a la conclusió que estem davant d'un claríssim cas de plagi invers. Jo m'ho crec.

Dibujos
Sylvia Plath. Pròleg: Frieda Hughes. Nórdica, 2014.

Sylvia Plath també dibuixava. Dibuixava castanyes, vaques, cases, sabates, ampolles de vi i, no us ho perdeu, dibuixava vistes de Benidorm. És clar que tot això ho feia cap als anys 50 i Benidorm llavors no era el que és ara. "Un adorable poblet espanyol", li diu en una carta que va enviar a sa mare després d'anar­hi de viatge de noces. Aquest llibre de Nórdica recull els dibuixos de la poeta i un grapat de cartes ­al seu marit Ted Hughes i a sa mare, ja ho hem dit­ en les quals parla de com seu i dibuixa sense parar. I de com de feliç és tot dibuixant.

Fotografia de portada: Muntsa Casas
Text entradeta: Gent Normal
Text interior: Llibreria Calders
Correcció: Raquel Molina