23 de set. 2014

SHOEGAZE DE BATALLA

Univers/Celica XX
Puente Aéreo vol.2
Any: 2014
Discogràfica:La Fonoteca, La Fonoteca Madrid, Ultra-Local Records i Café Molar, 2014
Una cara pels barcelonins Univers i l'altra pels madrilenys Celica XX. Dues cares. Dues versions de pop-noise, shoegaze i certa mala llet.

Bon artefacte sònic el que ens ocupa. Per contingut i continent. Un 7” nascut de la cooperació, entre les escenes de Barcelona i Madrid. I a més, el que li dóna un punt romàntic molt ben parit, coeditat entre botigues de discos de les dues ciutats, a més de la participació de La Fonoteca.

Comencem pel tema d'Univers, l'implacable "Plouen Planetes". Un hit rotund. Ens mostra els Univers més directes i durs. No va tenir lloc a l'LP perquè era un disc ple de llum, i això és un tro de la foscor. Aquest tema no brilla, et trenca la cara, shoegaze a pit descobert, transmetent perill. Vesteix una base rítmica marcial i unes guitarres afilades com navalles. L'èpica, concentrada a la veu i lletra. Aquella èpica de mans agafades sobre un asfalt ple de sang. Amics, aquest tema cavalca la nit.

A l'altra cara del 7" trobem, certament, un altre tro cuinat amb ingredients semblants al tema d'Univers, però amb un pes específic d'una certa intenció lisèrgica. "Veneno Por Navidad" és una cançó desbocada, on les guitarres construeixen una tela d'aranya, i on la veu és poc més que un instrument més, mig amagada darrere el mur de so que desprenen. Estem davant de quatre minuts de pop noise angoixant i amb la sensació que la cançó és executada amb una urgència visceral.

Fotografia de portada: Univers/Celica XX
Text: Xavi Carreras
Correcció: Raquel Molina