8 de set. 2014

BOTIGUES D'AUTOEDICIÓ (per SERGI PUYOL)


Avuí faré un petit top 4 de les botigues més guais de llibres autoeditats en les que he estat arreu del món. Haig de dir que això és un top 4 de les que jo conec, ben segur que n'hi ha d'altres també molt xules o millors, però és que no es pot estar en tot i jo en realitat tampoc he viatjat tant...
1. Printed Matter (195 Tenth Avenue, New York)

Podríem dir que Printed Matter es l'autèntic paradís dels llibres autoeditats. Hi ha fanzins de tot tipus a dojo, però sobretot de temes artístics i fotografia. És senzillament impossible d'assumir tota la informació que emmagatzemen a les seves prestatgeries. Fins i tot hi ha una paret amb una estructura tipus arxiu, amb unes manovelles que has de fer rodar per accedir als productes. Molt boig i inabastable. Em vaig comprar, entre d'altres coses, un fanzín preciós de C.F.

2. Motto (Skalitzer Str. 68, Berlin)

Molt a prop de la mítica hamburgueseria que hi ha a sota d'un pont de vies del metro (segurament molts dels que heu estat a Berlín hi heu menjat) hi ha amagada, a dins del pati interior d'un edifici (quelcom comú a molts comerços xulos de Berlin), aquesta botiga de llibres estranys i autoeditats. Aquí abunden sobretot volums amb llom, potser no tants fanzins, però déu n'hi do, amb un ambient de llibreria normal, però amb una selecció que no ho és gens.


3. Fatbottom (c/ Lluna 10, Barcelona)

Ha arribat el moment d'escombrar cap a casa. I és que, sincerament, jo posaria Fattbotom com la número 1 pel que fa a botigues d'autoedició enfocades al còmic. Creieu-me que sempre que arribo a alguna ciutat i faig la visita obligatòria a la botiga local de còmics, fanzins, etc., encara que normalment trobo moltes coses interessants, sempre surto pensant: "Fatbottom és millor". El seu catàleg està farcit de clàssics i novetats de fanzins, sobretot de còmic i dibuixos, de tot el món. Ara, per exemple, compten amb alguns fanzins mexicans impresos en riso súper recomanables i barats, així com còpies de l'increïble Mould Map (del qual ja vaig parlar fa uns mesos). A més, la seva nova ubicació al Raval fa que sigui encara més fàcil deixar-se caure per allà qualsevol dia, sense tenir-ho planejat.


4. Desert Island (540 Metropolitan Ave, Brooklyn, New York)

Un petit paradís enfocat als còmics, fanzins i "prints" de tot tipus (serigrafies, impressions numerades, art "comiquero" en general, etc). Crec recordar que sobretot tenen una selecció d'obres nord-americanes, coses de Picturebox difícils de trobar, un munt d'autors americans dels quals no havia sentit a parlar mai, fanzins d'allà… Perquè us feu una idea: de les 4 botigues del top 4, aquesta és on he gastat més diners d'una sola compra.


Per acabar, cal dir que altres botigues com Miscelanea (Barcelona), La Integral (Madrid), Loring Art (Barcelona), La Central (Barcelona), Renate (Berlin), Modern Graphics (Berlin) o Do you read me? (Berlin) també tenen una àmplia i bona tria d'autoedició i també les recomanaria molt. No hi he estat, però ho tinc pendent: Anti (Bilbao), Artazart (París) i, per què no, algun dia, Daikanyama Tsutaya Books T-Site (Tokyo).

Sergi Puyol
(Dissenyador gràfic, dibuixant de còmics i membre dels grups Son Bou i Viva Ben-Hur).


Fotografia de portada: Eduard Montoya
Text: Sergi Puyol
Correcció: Raquel Molina