5 d’ag. 2014

LA FEMME FATALE I EL BORRATXO EMPEDREÏT

Mujeres
Aquellos Ojo
Any: 2014
Discogràfica:Canadá
El format EP, ja sigui com a primera publicació d’un grup que tot just es dóna a conèixer o per a donar sortida a rareses i/o descartes de discos llargs, ofereix alegries en forma de càpsules ràpidament consumibles que tot sovint ens deixen amb ganes de més. És el cas d’Aquellos Ojos, mini-col·lecció de quatre cançons cantades en castellà que Mujeres han tret amb el segell barceloní Canada. No s’han passat al castellà ni estan fent cap experiment, però aquests quatre temes havien de sortir a la llum d’alguna manera i un EP és sens dubte el format ideal que permet fer un parèntesi –i alhora obrir boca- entre Soft Gems (Sones, 2012) i l’esperat tercer disc dels quatre homenots. En aquesta ocasió, a més, desmarcant-se de l’anglès habitual sense que això serveixi de precedent, o això diuen.

A banda de la qüestió idiomàtica, les quatre cançons d’aquest EP són més tranquil·les, de ritmes menys accelerats als que ens tenen acostumats, amb melodies de sacsejar el cap però no de ballar pogo, exceptuant potser el darrer tema, “Aquella luz”. Es tracta d’un conjunt efectiu, resultón i estival, ben adient per a combatre la xafogor amb la simplicitat de la fórmula simple però ben apresa del rock garatger de tota la vida.

Aquellos Ojos respira un caràcter cinematogràfic que es desprèn principalment del llenguatge emprat. Les lletres estan farcides de paraules que només sentim en les pel·lícules americanes doblades al castellà i això, forçosament, crea una distància amb el què s’explica que conjunta perfectament amb una música ben propera del revival seixanter amb què sempre s’ha identificat als Mujeres. L’home que pateix per culpa de la femme fatale, una camisa bruta de sang, suor i whisky, una baralla en un bar, un borratxo amb barba de tres dies... Tot plegat recorda una imatge de saloon, de barri quinqui i ambient macho força arcaica i alhora molt divertida, com de festa de disfresses amb tornades corejables i el punt just d’èpica.

Fotografia de portada: Canada
Text: Glòria Guso
Correcció: Pendent