17 de jul. 2014

POBLE SEC 2014: LES NOSTRES PROPOSTESHem de reconèixer que, amb les festes del Poble Sec (aquest any, del 19 al 27 de juliol), a “Gent Normal” fem tard: ja fa com a mínim tres anys que aquest barri de Barcelona pot presumir de tenir la programació de festa major més eclèctica, completa, i variada de la ciutat (des de propostes de so fosc i experimental fins a l'entranyable Da Costa fent versions d'Antonio Machín sobre bases pregravades -el tindreu dissabte 26 a les 22.00 h al carrer Hortes-, passant per grups de garatge, salsa, electrònica, etc.), sense patir, a més, la massificació de les celebracions de Gràcia i, evidentment, la Mercè. Aquest 2014 sembla que la pressió veïnal ha fet caure la participació de dos col·lectius que ens estaven donant moltes alegries, PobleDubSec (vessant electrònic i experimental) i Human Feather (vessant post-hardcore, rockera, i garatgera), però tot i així hi ha força teca musical. A continuació, la nostra tria.

La Sonora Libre + Djs Sonidero Viral / Dissabte 19 / Plaça del Sortidor / 23.00 h (aprox.)

No se m'acut millor manera de començar unes festes populars que amb un concert de salsa dura i jazz llatí ofert per un grup format per una dotzena de músics principalment llatinoamericans, sobretot tenint en compte que seran els darrers a tocar aquella nit, i la cosa pot anar per llarg. Com a mínim, queda el consol de saber que, si els fan acabar d'hora, després hi haurà una sessió de boogaloo i electrocúmbia per part de Sonidero Viral.

Leslie Helpert & David Soler / Diumenge 20 / Carrer Roser (La Futura) / 21.00 h (4€)

En el seu darrer disc, el folk-rock d'aquesta cantautora resident a Barcelona té més de la segona etiqueta que de la primera, però sembla que en aquest concert que farà a quatre mans (i potser dues veus) amb el també cantautor David Soler, predominaran les cançons més senzilles i nues. No sigueu garrepes, i deixeu-vos quatre euros a descobrir-ho.

Los Toros / Dijous 24 / Carrer Blai / 22.00 h

Suposadament, aquesta rejovenida versió del veterà i castís grup de surf-rock dels anys seixanta havia de plegar veles fa dos anys, però des de llavors han tornat a tocar un fotimer de vegades (en un d'aquests bolos, per cert, amb Da Costa com a cantant), i la seva propera aparició serà al Poble Sec per partida doble, ja que també estaran actuant dissabte 19 a la plaça de les Navas (00.30 h). No puc parlar per experiència pròpia, però diuen que els seus concerts són una festa.

Awesome Tapes From Africa / Dijous 24 / Passeig de Montjuïc / 00.00 h

Brian Shimkovitz tranquil·lament podria estar punxant a l'Apolo (o a La [2], tampoc exagerem), però la seva sessió serà "per la patilla" (la nostra, com a mínim; si també la seva, se m'escapa), a l'aire lliure, i, com era d'esperar, servint-nos totes les petites joies que segueix rescatant en format casset dins el centenar de subgèneres rítmics de la música africana. Dos dies abans, dimarts 22, també el tindreu rere la platina (que no els plats!) del bar 33/45.Vactor -a la foto- + Univac + Discos Paradiso Crew + Domestica Records DJ / Divendres 25 / Carrer del Roser / A partir de les 22.00 h

Aquells/es que cerquin un techno industrial però analògic, subtil, minimalista, i fosc dins les Festes, arribaran a bon port el dia, lloc i hora assenyalada aquí dalt, amb Univac i uns Vactor que encara volten el seu primer i remarcable treball discogràfic com a protagonistes. Per acabar-ho d'adobar amb gràcia i substància electrònica, la gent de Discos Paradiso i de Domestica Records faran de selectors abans, entre, i després dels directes.

Santa Rita + Brut + Aliment + Vàlius (Karaoke) / Divendres 25 / Carrer de Vila i Vila / A partir de les 19 h
Salvaje Montoya / Divendres 25 / Carrer Piqué / Hora per confirmar
The Saurs / Dissabte 26 / Carrer de Vila i Vila / 22.00 h
Fuckin' Bollocks / Dissabte 26 / Carrer Piqué / Hora per confirmar


Sobredosi garatgera, cadascun amb les seves variants, a Poble Sec. Alguns dels grups ja estan més que contrastats localment (Aliment, Salvaje Montoya, Fuckin' Bollocks, Santa Rita); altres estan traient el cap pels locals de Barcelona aquest any (Brut, The Saurs); i fins i tot hi haurà la revelació del 2013 (vàlius) oferint ni més ni menys que un ¡concert karaoke! on, si no us passeu de llestos, acceptaran tocar per a vosaltres les cançons que vulgueu cantar. Qui vulgui guitarres destarotades (ep! menjant a part Valentino Montoya i els seus fantàstics solos), en tindrà un cabàs el darrer cap de setmana de la Festa Major.

The Sugar Kram + Albufera + Jehovametric / Dissabte 26 / Carrer Puríssima Concepció / A partir de les 22.00 h

Nit de descobriments a l'escenari que gestiona la gent del col·lectiu La Contra: alguns esbrinarem què donen de si en directe uns The Sugar Kram (també aquest diumenge 20 al Nevermind de carrer Tallers) que recuperen la gràcia melòdica dels The Strokes i Interpol dels primers discos però amb una forta influència del post-punk més suau (atenció al tros de cançó que és “Some good reasons”), mentre els/les qui no conegueu al cantautor Albufera us podreu perdre dins l'ascètica i punyent sobrietat sonora de les seves sentides peces. Completa la vetllada l'efectiva banda de blues-rock Jehovametric.

Sonambulizm + Chopper Dave / Diumenge 27 / Carrer Puríssima Concepció / A partir de les 19.00 h

Compte, que aquesta electrònica doble cita de capvespre té una mica de traïdoria, donat que Sonambulizm ens submergirà en un ambient eteri i oníric (també un punt inquietant, ben mirat...), per a després Chopper Dave sobtar-nos fent honor al seu nom en trinxar sense pietat (i amb molta gràcia) els ritmes de cançons alienes. Esteu avisats/des.

Cheetah Brava / Diumenge 27 / Carrer Hortes / 23.00 h

Si el darrer diumenge de les Festes encara teniu forces, prepareu-vos per a una nit de ballaruga amb aquest molt rítmic trio de pop electrònic i tropical que al seu primer treball discogràfic, Tremor Forto EP (2013), ja tenen temes tan rodons com la peça titular, “Lobos”, i l'incontestable hit “Fieras” (per a qui no es refiï del seu aguante físic, aquest dissabte 19 també estaran actuant al Koitton Club).Fotografia de portada: Dania Shihab
Text: Arnau Espinach
Correcció: Montse V.