8 de jul. 2014

L'IN-SOMNI RESPON I AMENAÇA


La setmana passada vam publicar un atac directe al festival In-Somni on l'acusàvem, entre d'altres coses, de males praxis i de mentir i enganyar a una multitud de bandes. El festival, i el seu director, Jaume Massaguer, han volgut contestar i aprofitar l'avinentesa per amenaçar a l'estil PP, amb mesures legals i un "no es cierto, salvo alguna cosa, que es la que han publicado los medios de comunicación". A la missiva es demana que l'autor de l'anterior text es retracti i aquest, que sóc jo, no ho fa. No ho faig perquè segueixo afirmant tot el que posa el text, i perquè des de la seva publicació han estat molts més, els grups i casos dels que m'he assabentat. Des que vam destapar el tema, no hi ha cap dia que no se m'hagi explicat, com a mínim, un nou cas.,fins i tot, alguns de fa més de 10 anys. Persones que no coneixia m'han aturat per exposar-me la seva experiència. Són molts més grups afectats dels que pensava en un inici. Respecte a l'amenaça: animo en Jaume a rellegir-se el text i a trobar la cita que em fa i a buscar l'afirmació que m'atorga. També l'animo a, si ho troba convenient, emprendre mesures legals contra la meva persona. Per part meva, estic molt tranquil amb tot l'exposat i amb totes les fonts de què disposo.
Per acabar, seguim oferint els comentaris perquè vosaltres, lectors integrants de bandes, exposeu a cara descoberta els quès i els coms. Recordem que si no es posa el nom del qui escriu, no serveix de res, ja que se li pot atorgar el benefici de la falsedat. Ja ho han fet uns quants als comentaris de l'anterior post i podeu continuar tant en aquest com en el primer.

Del que sí que em vull disculpar amb en Jaume és de la tardança en la publicació d'aquesta resposta. Cert és que degut a la delicadesa de l'assumpte i la viralitat que ha sofert, hauríem d'haver publicat la resposta molt abans. En Jaume ens la va fer arribar fa bastants dies, però GN no és un mitjà professional, és un mer webzine que fem amb més amor que cap altra cosa. Des de dimecres i fins a diumenge he estat fora, fent aquella altra cosa que em dóna de menjar, i no va ser fins a ahir que em vaig poder ocupar del tema. Disculpa'm, Jaume, m'hi he posat tan aviat com he pogut.


El text que llegireu a continuació és la carta íntegra i sense modificar rebuda des del correu de premsa de l'In-somni. No té cap tipus d'edició, ni tan sols ha estat corregida.


QUI NO TÉ FEINA, EL GAT PENTINA.
Jaume Massaguer (director del Festival In-Somni Girona i Barcelona).

Per deixar pales que la figura que signa aquest article és un desconeixedor i un total indocumentat en molts dels aspectes dels que parla, per no dir tots. Per començar; la cancel·lació del In-Somni BCN'12; El motiu va ser la malaltia del director (Jaume Massaguer) a 10 dies del festival (demostrable amb documentació, i lluny de ser un constipat). Respecte al senyor Peter Doherty, encara estem esperant que ens retornin part dels diners de la contractació pel seu concert (demostrable amb documentació). Un concert cancel·lat per malaltia del artista -així ho va explicar en un comunicat el seu manager francès-. L'últim cas, el d'un artista programat al In-Somni Girona; El cap de cartell es va negar a tocar si actuaven dos grups davant seu. Solució? Vam explicar-ho al artista afectat, i la seva resposta va ser que tocar tant tard ja no li interessava -a favor seu s'ha de dir que venia de Barcelona-. I sí, aquí accepto que va ser un error de l'organització a l'hora de programar aquella nit i la no previsió que això ens podria passar. Si be es cert que hi ha grups que els hi ha tocat ballar amb la més lletja, en el sentit d’haver de negociar amb Jaume Massaguer, de vegades soc el més impecable dels negociadors i de vegades el més innocent i ingenu per no dir una altra cosa. Però d'aquí a embrutar el nom del festival amb calumnies, mentides i falsedats com aquestes no ho trobo/trobem lògic. És una total inconsciència, en el sentit de ser incapaç de contrastar amb l'altra part els fets dels que se l’acusa.
L'escrit està centrat en la meva persona, i accepto critiques i opinions de tothom. No obstant, i degut a un titular, que crea confusió vull deixar clar que les persones que estan o han estat involucrades i partícips del festival durant onze anys no tenen res a veure amb els fets i/o anomalies que aquí s'expliquen i/o envers les contractacions dels artistes. També podria publicar les notes i mails d'agraïment dels grups professionals -grans grups- per cert, o les seves agencies/managers que donen les gràcies al festival, als col·laboradors i treballadors. I també amb els qui el festival malauradament té comptes pendents, i que mirem de solucionar amb paciència, bona voluntat i sentit comú. I des d'aquí els ho vull agrair. Perquè potser -m'agrada creure- unes vegades més que d’altres, que som una gran família, i com a totes les famílies és trist però hi ha discrepàncies, malentesos i perquè no dir-ho; bronques o mals rotllos. Però en el nostre cas i per sort, cap que no tingui solució.
En un altra sentit, i com a cap visible del Festival In-Somni i responsable de contractació, us en podria explicar mil de "argúcies" referents a com ha estat afectat el festival per culpa de grups que no han respectat les dates pactades entre concert i concert (amb els contractes signats), o d'institucions que simplement no han complert amb l’acordat, etc. Per no parlar dels grups que canvien condicions pactades degut al seu canvi de management i on hi caus de quatre grapes per la il·lusió de portar el grup. Però com a qualsevol empresa, associació o institució professional mirem de rentar la roba bruta a casa. Asseure'ns, parlar-ne, escoltar i mirar de trobar la solució. Però amb més de 150-175 concerts i 14 anys de carrera (no tot gira al voltant de l'In-Somni), òbviament no tothom pot estar d'acord amb la meva forma d'actuar o treballar, "mala praxis" si voleu, un fet per altra banda haig d’afegir és del tot recíproc envers altres professionals amb qui hem toca de treballar cada dia, i és la meva/nostra decisió fer-ho o no.
La direcció del festivals –i els companys que en formen la realització- estudia ara mateix si emprenem als tribunals mesures legals contra qui assegura alguns temes concrets del article; com que ens “embutxaquem els diners del patrocinis”, un greu error afirmar-ho, ja que repetim la direcció del festival pot demostrar amb factures, contractes en què i com els invertim; disseny gràfic, publicitat, producció i la imatge dels mateixos patrocinadors exposada de diferents maneres i sistemes, entre d’altres. Per això demanem que la persona responsable es retracti -si més no d’algunes de les seves afirmacions-, ja que les altres poden ser opinions i s’han de respectar.
Sigui com sigui, creieu-me; si un dia decidís explicar les aventures i desventures d'aquest món de la música en un mitjà professional, ho faré donant opció -si haig d'acusar algú en primera persona- de defensar-se. Una altra cosa es com la defensarà cadascú, quins arguments farà servir, com serà de seriosa la seva defensa i el més important; si aportarà documentació, cosa que l'In-Somni pot fer (o pel cas, el qui signa els contractes com a empresa).

Gràcies pel vostre temps.
Jaume Massaguer


Fotografia de portada: Ajuntament de Girona
Text: Lluís Huedo
Correcció: Marta C.

5 comentaris:

Lluís Bassat ha dit...

Estic d'acord en denunciar publicament si alguns festivals de música no compleixen els tractes o ho fan de males maneres, però aquí només us queixeu de un festival en concret, de debó no hi ha cap més festival que fagi les coses malament?? mmmm… no m'ho crèc!
D'altre banda us apoio a l'hora de fer crítiques a festivals o concerts, però no "atacar" directament a una persona amb noms i cognoms per molt director o organitzador que sigui, ja que això és penal! lo típic de "danys i perjudicis"…
Animo a Gent Normal a informar-se millar sobre altres festivals i que ho fagi public!!!

edu ha dit...

Pero no contesta ni dice nada de una de las cuestiones principales del artículo de Gent Normal: ¿Decía o no a los grupos que ninguno cobraba cuando si que había grupos que lo hacían?

Anònim ha dit...

Ego del tal Jaume, ego dels artistes i també ego de GN

Lluís Bassat ha dit...

Amén Anònim!!!! totalment d'acord!

Lluís Huedo ha dit...

Hola Lluís Bassat.

El director d'un festival o empresa és el màxim responsable de la tal, i a l'anterior post no posava el seu cognom, el citava gràcies al fet que tothom coincideix a senyalar-lo com el negociador del festival, aquell qui posa les normes.

Ara, en aquest em senyala a mi, amb noms i cognoms (no és que els digui, és que jo ja els havia donat signant l'anterior text) per portar-me als tribunals, alhora que ell dóna el seu nom i cognom. Un cop ell s'ha fet visible m'ha semblat innesecari eludir el seu cognom.

Per altra banda, t'asseguro que si m'assabento que un festival faci males praxis generalitzades ho exposarem tal i com hem fet aquí. Però per que vegis que som crítics amb més d'un festival, t'animo a llegir aquest article d'en Jordi: EL CANET ROCK I LA TRAÏCIÓ A TOT ALLÒ MERAVELLÓS http://www.gentnormal.com/2014/07/el-canet-rock-i-la-traicio-tot-allo.html

Alhora que us demanaria que us fixéssiu més amb què senyala el dit i no en el dit, ja que això suposa una manera de desviar l'atenció cap a altres temes i no la qüestió que es planteja, tal com assenyala aquest tal Edu.

Moltes gràcies per escriure i fer-ho signant.