21 de jul. 2014

L'ESTRANY DE BANYOLES 2014


Durant dos dies Banyoles muda la pell. Oblideu la imatge bucòlica de l'estany rodejat de ciclistes i carmanyoles. Oblideu-vos de la terrasseta a la plaça Major o d'escoltar el fluir de les sèquies canalitzades. És el torn de navegar a bord d'una barca amb els Desert tocant amb la posta de sol reflectint-se a l'estany. És l'hora d'anar al Parc de la Draga a ballar amb electrònica fins que surti el sol o de gaudir d'un vermutet als Desmais de l'estanyol mirant des de l'ombra la Ramona nedant a l'estany.

El festival, que arribarà a la sisena edició, creix i es consolida. Més duració, tallers per a nens i la mateixa frescor que el primer dia. El nom, el més ben trobat. Si hom pregunta per Banyoles, quina serà la resposta que obtindrà? Bé, sí, primer l'Estany, a continuació potser et parlen de les olimpíades del 92, val, d'acord, però ja a partir de llavors, l'únic que sentiràs és que si el Museu Darder, que si el Negre de Banyoles, que si uns turistes francesos a una barca, que si un nàufrag va acabar venent pipes a Mallorca. S'havia de dir L'Estrany de Banyoles. Tal com que la festa final, la grossa, la que durarà fins que surti el sol, s'ha de realitzar a un parc que va ser els fonaments d'un poblat neolític. Tal com semblaran els cossos vius que aguantin fins al final totes aquestes hores d'electrònica, gràcies a, com no, la Draga.Tot començarà el divendres 1 d'agost a les 19 h a la plaça Major amb una proposta multidisciplinària entre la música i les arts a càrrec de Tías&WaitinTom, que donarà pas al que serà un dels moments del festival: els Desert pujaran a la barca Tirona i ens endinsaran per les aigües de l'estany. Sumeu-hi l'enter que està programat a les 21 h, per veure l'últim raig de sol i el seu reflex pentinant l'Envalira EP. Perquè us en feu una idea, aquí teniu un vídeo d'un altre concert, d'en Pau Vallvé, a aquesta mateixa barca.
Rematarem el dia a la Fundació Lluís Coromina amb l'exposició fotogràfica de Julio Estrela i els directes de Throwing Snow, Lost Twin i XTRNGR.


"D'aquí arrencarà el concert de #DesertGrup a la barca Tirona." Font: Instagram


El dia 2 d'agost a les 10 del matí tenim uns quants tallers infantils als Desmais de l'estanyol del Vilar a càrrec de Telenoika i allà mateix, per als menys nens també hi haurà DJ Der a l'ombra fresqueta ruixada de vermuts, esmorzars i bones vistes a l'estany.
Després del necessari descans i de la solana que picarà de valent, a primera hora de la tarda (8 del vespre) al Bar 800 (c/ Llibertat, 50) hi haurà els valencians Tribasse engegant els motors de la gent i preparant-la per a la traca final. A les 22 h, quan els nens dels tallers ja facin nonetes, l'esplèndid i curiós parc de la Draga amagarà entre les seves escletxes una bona nit d'electrònica amb primeres espases: Ikonika (DJ), Drums of death (DJ), Illum Sphere (DJ), Wooky & Videocratz (live) i Sunny Graves (live).

El diumenge, per dormir a gust, que farà falta.


Atenció, però, als preus i modalitats, ja que l'Estrany és estrany. El concert inaugural a la plaça Major, l'aperitiu als Desmais i la festa final a la Draga són gratuïts. Sí, el gruix és gratuït. Però en aquests tres casos hi ha descomptes del fins al 50% a les consumicions pels posseïdors de la polsera de l'Estrany, que, depenent d'on i quan la comprin (no val el mateix el primer dia que el segon), pot costar entre 5 i 8 €.
Així que ja ho sabeu, deixeu la platja per als guiris per un cap de setmana i endinseu-vos a l'aigua dolça de L'Estrany de Banyoles.Fotografia de portada: Arxiu
Text: Lluís Huedo
Correcció: Marta C.