22 de jul. 2014

HORITZONS PER BALLAR SENSE POR

Desert
Envalira
Any: 2014
Discogràfica: Buenritmo Records i Minty Fresh
Després d’irrompre un any enrere amb Camins, (Glitter End Records, 2013) notable EP de debut secundat per un complementari treball de remescles sense pèrdua, Desert tornen triant novament el format curt.

A Envalira milloren la proposta i afinen punteria incorrent en un EP rodó on la veu de Christina Checa és l’eix entorn del qual gira tot. Una veu que bé podria ser considerada la de l’Elizabeth Fraser (Cocteau Twins) mediterrània, per exuberant, per exòtica i per suficient. Les seves qualitats vocals tenen aquí dues comeses, cantar i arranjar, en el segon cas utilitzant la veu com un instrument més que ornamenta amb milers de colors el rerefons instrumental.

La producció primfilada obra de l’altra cara de la moneda, Eloi Caballé, evidencia un esforç mil·limètric on la veu és fragmentada amb uns resultats que Julia Holter o Wild Beasts beneirien gustosament. Així mentre la veu principal sedueix, el puzle vocal de fons s’immisceix amb uns beats intricats, amb un deix dels 90, en algun lloc entre el Trip-Hop i els Orbital més chill. Noms femenins amb un aire refinat i neoclàssic com ara Glasser o l’esmentada Julia Holter sobrevolen les quatre cançons d’aquesta petita joia, una resposta catalana (i en català) a alguns dels misteris que amaga el llenguatge arty de la nova fornada d'hereves de Laurie Anderson. Envalira bé podria dur-los a competir en lligues més grans (senyors de Pitchfork, han escoltat això?), però podem estar tranquils perquè passi el que passi no pararan de créixer. A més, aquesta alenada d’aire fresc no desentona gens ni mica amb l’imaginari estival, el sol, el mar i la sorra són elements perfectament alineats amb la llum que desprenen talls com “Quars” o l’imprescindible “Saps prou bé”.

Menció especial per la portada, obra del figuerenc Arnau Pi (un altre valor en alça). Un excels tractat de lliure interpretació geomètrica que arrodoneix la jugada amb un embolcall a l’altura del caramel que hi ha a dins.
Fotografia de portada: Arxiu
Text: Daniel González
Correcció: Montse V.

1 comentari:

Anònim ha dit...

christina xD