9 de jul. 2014

'HALT AND CATCH FIRE', A LA RECERCA DEL PC PERFECTE


Encara que a vegades sembli obscur i poc accessible, el món de la informàtica i els geeks que l’habiten han estat l’objectiu de diverses ficcions televisives. La més cèlebre d’elles és potser The It Crowd, la comèdia de situació que aquest any es va acomiadar definitivament amb un capítol especial excel·lent que reunia tots els elements que la van fer popular. Molt lluny d’aquesta visió, ara arriba Halt and Catch Fire, un nou drama de l’AMC amb el segell del cineasta argentí Juan José Campanella, encarregat de dirigir els dos primers episodis.
El títol de la sèrie, Halt and Catch Fire, es refereix a una instrucció usada als inicis de la computació que un cop enviada obligava totes les instruccions a competir per la superioritat d’una. Un cop s’activava, no es podria recuperar el control de la màquina. Agafant aquest concepte ens trobem una sèrie que ens parla del somni tecnològic d’un grapat d’enginyers i programadors que volen aconseguir crear un PC superior als ja existents en el mercat. La nova sèrie de l’AMC ens situa a la dècada dels 80 al Silicon Prairie de Dallas (Texas), una zona coneguda per la seva alta concentració d’empreses de fabricació de circuits integrats, telecomunicacions i tecnologies de la informació.

El punt de la partida de la sèrie és l’arribada de Joe MacMillian (Lee Pace) a la companyia Cardiff Electronic amb la intenció de competir amb IBM fabricant el primer ordinador personal de l'empresa, un projecte que no entra als plans dels seus caps i que tothom considera inviable. El personatge principal, que es presenta a si mateix com un visionari, sembla una versió suau del Patrick Bateman d'American Psycho, sense la doble vida d’assassí però amb la mateixa duresa expressiva. És l’oportunitat per veure una cara diferent de Lee Pace, molt allunyada de la d’heroi romàntic que oferia a Pushing Daises.

Acompanyant MacMilian en la missió impossible de crear una màquina innovadora, trobem Gordon Clark (Scoot McNairy), un enginyer deprimit al qual enreda perquè l’ajudi en la seva petita revolució dins de l’empresa, i Cameron Howe (Mackenzie Davis), una jove i genial programadora, acostumada a anar a la seva. Aquest personatge és possiblement un dels més inspirats d’aquesta producció, un rol femení fort destinat a convertir-se en icona televisiva i a llançar la carrera de l'actriu que l'interpreta.

La història que narra la sèrie és teòricament fictícia però des de la seva estrena s’han estat buscant paral·lelismes amb empreses informàtiques reals fins a detectar similituds evidents amb Compaq Computers. Aquesta companyia va ser fundada el febrer de 1982 per tres enginyers de Texas Instruments que es van associar per crear un ordinador personal capaç de competir al mercat amb els PC d'IBM, rebaixant-ne el preu però també aportant innovacions com la portabilitat o la millora dels gràfics. Només 9 mesos després de la seva fundació van anunciar el seu primer producte, la computadora Compaq Portable, antecessora dels portàtils actuals.

La venda de 53.000 unitats el primer any van convertir la nova màquina en un gran èxit comercial. A una història de superació i utopia empresarial, hi hem de sumar una potent banda sonora amb diferents estils de música que defineixen cada un dels personatges. Així, Cameron Howe, la noia prodigi, només és capaç de treballar escoltant música punk a tot volum, mentre que el tauró dels negocis Joe MacMillan està representant temes pop i electrònics. Si en voleu fer un tast, podeu seguir les llistes de Spotify que AMC ha confeccionat. Potser tot d'una l’argument sembla massa dens o pensat només per a un públic molt acotat. No us deixeu enganyar per les aparences, Halt and Catch Fire també la pot gaudir un analfabet digital.  

Fotografia de portada: AMC 
Text: Alejandra Palés 
Correcció: Montse V.