29 de jul. 2014

EN LA SENZILLESA HI HA EL SECRET

Me and the Bees
Mundo fatal
Any: 2014
Discogràfica: La Castanya


Les Me and the Bees (encara són majoria les dones) s’enfronten al segon disc, Mundo Fatal (La Castanya, 2014) després de canvis en la formació, quedant-se en trio, tot i que als directes i al disc tenen la inestimable col·laboració de l’omnipresent Guille Caballero. El resultat és un disc rodoníssim, un gir en el so de la banda que no els fa perdre ni un gram d’identitat.

El disc funciona perfectament amb el combinat clàssic del pop: baix-bateria-guitarra, veu principal i cors. Quan es posen detallistes apareixen teclats i melodies doblades que inflen les cançons. En totes les cançons ens fan veure la treballada intenció que hi han posat per construir estructures i melodies que ens recorden multitud de referències.

L’Esther i la Vero funcionen com un tot donant un cos sòlid a les cançons que l’incombustible Carlotto decora amb guitarres afilades amb so personalíssim que ens transporten al noise amable dels 90. Per mi, el millor del disc conceptualment és que tot això es complementa amb melodies vocals i cors extrets directament dels anys 60 a la costa oest. 90 i 60, una suma que si bé no és nova, sí que està perfectament executada pel trio, donant a Mundo Fatal el segell de les Bees caracteritzat per la senzillesa i la immediatesa.

Així transcorren 14 cançons de minutatge curt. Píndoles assolellades carregades de melancolia per no fer-ho tot massa pastel. Cauen hits rodons incontestables com “Hugo” o “Blue”. Es llencen al punk sense distorsió en la tornada de “PsychopaticWorld”. Sentiments agredolços acompanyen la cantarella enganxosa de “Like we were Young”. Himnes indie com “You and you” o la shoegazer “Cry fight try” són capaces d’alegrar-te el dia encara que no vulguis.

El món està fatal, cert, però amb una despreocupada esperança adolescent aconsegueixen amb les seves cançons arrencar-nos un somriure i evadir-nos per uns instants del que ens envolta.

Fotografia de portada: Arxiu
Text: Carles Fajardo
Correcció: Montse V.