29 de jul. 2014

EL KUR S'ESTRENA A BANYOLES


Segur que coneixen la darrera tendència a la majoria de tinglados que se celebren en aquest país. Passa a tots els concerts, podríem ser vostè i jo colpejant arítmicament un ukelele sense cap tipus de pretensió, és igual. O aquella exposició de fotos del Nepal del col·lega compromès a la qual aniran tres persones, la mare, la xicota i el company de pis (si no fan Masterchef a la tele, llavors en seran dues). Qualsevol mandanga que et colin com a cultura té al cartellet un logo, més gran o més petit, d'una de les dues empreses de cervesa líders del país. Per això, el dia que t'arriba la promo d'un festival amb -més o menys- cara i ulls sense cap tipus de publicitat o patrocini, és per anar al badulaque de sota de casa i destapar una ampolla de cava Jaume Creixell. Acte seguit, comprar l'entrada perquè saps que, toqui qui toqui, mereixen una visita. El festival és el KUR de Banyoles, una espècie de Funhouse (l'enyorat festival que muntaven els Nisei al Maresme) fet per i per a amics el proper 23 d'agost.

Però aquesta bona gent (de nom Anna, Martí, Júlia, Clàudia i Núria, tal com expliquen al correu) ho obren al món per a joia general. La clau és no prendre's això com un festival de música com als quals assisteixen normalment, de fet és tot el contrari, és un concert que s'allargarà tot el dia, amb una organització absolutament amateur i sense cap tipus de pretensió econòmica. Imaginin un dinar amb els col·legues que se'ls allarga de matinada? Doncs una cosa semblant però amb música en directe i en un indret quasi paradisíac, Can Serrallonga de Banyoles, una masia a tocar de la capital del Pla de l'Estany on -atenció- hi domen cavalls (oju on entren a partir de certes hores amb la taja). A partir de les 12 h del matí hi haurà vermut, paella popular, piscina, concerts i gresca en general fins a la matinada.

Grups que hi tocaran: el twee pop dels Sam & Cooke, grup caríssim de veure on militen la Rosa de Son Bou i en Quique Ramos, col·laborador habitual d'aquesta casa. El grup més efímer de la ciutat només es reuneix per actuar en ocasions especialíssimes que organitzin els seus amics. Val la pena només per veure el Quique a la bateria dret i amb cara de felicitat. Les Santa Rita, que darrerament tenen molts concerts, encara presentant el seu primer disc i més contentes que un gínjol després que un tribunal legitimés el seu nom original (que unes trepes els volien robar per tota la cara). Uns altres militants d'Aloud, els IEPI, toquen al costat de casa i faran espantar els ponis amb el seu sorollaco. Que no es preocupi la fauna eqüestre banyolina, també hi actuen els The Seihos, dels que fa ja un bon temps que no tenim novetats en forma de noves cançons, pel que imaginem que encara faran aquell pop saltiron i tropicalero amb ànima british. Després de tantes cursives i adjectius que et fa semblar que tens alguna remota idea del que estàs parlant, anem amb Rombo, grup de noies habituals de la nit barcelonina que acaben de gravar disc de debut amb en David de Beef i que, per tant, escoltarem aviat les seves cançons més enllà d'un tema al bandcamp que – atenció- val 7 euros descarregar-se. Per tancar uns dels sospitosos habituals, els amigots de vàlius, presentant segon disc i seguint amb l'extensa gira de concerts que els està portant per més llocs de Catalunya que l'Espinàs.

Nenis, amics del techno, fuckers i d'altres espècies humanes, els recomanem que vagin a aquest festival. Per fer-ho han de comprar l'entrada anticipada -10 euros-, que inclou vermut, paella i concerts en aquest compte corrent (ES64 1491 0001 2521 1763 2626) abans del 15 d'agost. No oblidin posar el nom al concepte de la transferència.Fotografia de portada: Kur
Text: Jordi Garrigós
Correcció: Montse V.