26 de juny 2014

UN TOMB PER L'EMBASSAT


Sembla que aquests dies de juny són quasi un déjà-vu respecte a notícies de festivals. Però és per estar-ne contents, l’oferta s’ha multiplicat en poc temps i els qui van començar fa uns anys han crescut seguint al peu del canó i oferint cada vegada més bona programació. Un d’aquests exemples que cada cop brillen més en el panorama estival és l’Embassat de Sabadell, que, com qui no vol la cosa, enguany compleix la sisena edició. A més, amb un creixement lògic i raonable, sense voler córrer més del que toca i mantenint una aposta ferma per l’escena nacional. L’Embassat s’ha fet gran, com el públic i les bandes, i ara no li suposa un drama el compartir en dates amb el popArb, un dels referents històrics de l’estiu. Repassem què podrem veure a Sabadell en els seus dos dies forts: divendres i dissabte (27 i 28 de juny).

El plat fort d’aquest divendres és, sens dubte, el concert de matinada (00.45 h) dels Nueva Vulcano. El combo barceloní presentarà noves cançons a Sabadell, tant les del single Todo por el bien común com les que s’inclouran en el proper disc de la banda, que començaran a gravar després de l’estiu. A més, és clar, de les cròniques en forma de hits de l’Artur Estrada i companyia que han estat acompanyant-nos –i fent-nos la vida més feliç– tots aquests anys. Els Nueva estan de tornada, i tota ocasió per tornar-los a veure és bona.Abans del power trio, la programació d’aquest primer dia complet d’Embassat girarà entorn dels sintes i el pop a la italiana de la inclassificable i genial Elsa de Alfonso, amb els seus Los Prestigio, o l’electrònica de Sau Poler i els Desert (aquests, presentant nou EP que ja han passejat pel Sonar o el SXSW). Les guitarres agafaran protagonisme amb The Last 3 Lines i vàlius, també en plena gira de presentació de Fam, el seu segon llarg amb Indian Runners. L’altre gran cap cartell de la jornada de divendres és El Petit de Cal Eril. Joan Pons segueix portant en directe l’aclamat (com a mínim per nosaltres) La Figura del Buit després de passar a principi de mes pel Primavera Sound.Una de les tòniques de tots els festivals d’aquest estiu és la presciència omnipresent de la Joana Serrat, que ha fet més concerts aquest any que cerveses ha begut en Lluís Huedo. I en són moltes. En el cas improbable que no l’hàgiu vist, ho podreu fer a Sabadell, o la setmana següent al Vida de Vilanova. O, qui sap, potser un dia la trobeu al menjador de casa vostra fent un acustiquillo. A banda de Serrat, el cartell de dissabte és d’allò més eclèctic, electrònica tan onírica com bailonga (Boreals), dub-folk mallorquí (Oso Leone), pop insubstancial (La Iaia) o rock’n’roll vestit de grumet amb els veterans i efectivíssims Tokio Sex Destruction.
Per si teniu la inconsciència de refiar-vos de nosaltres, els grups que us recomanem enèrgicament anar a veure són els gironins garatgeros d’Aliment, que presenten un single que fa tremolar el cos, l’ànima i l’esperit, i els mallorquins Da Souza, uns altres dels nostres favorits de l’any passat, amb el brillant Flors i Violència.

I això és tot, que no és poc.

Fotografia de portada: XX
Text: Jordi Garrigós
Correcció: Marta C.