20 de juny 2014

UBER O EL MODEL DE NEGOCI CONTRA ELS TAXISTESLa crisi ens afecta a tots, i això és una veritat com un temple. És per això que en èpoques així han de sorgir noves alternatives per reduir les despeses que tenim. I amb aquest esperit (i el de fer negoci, està clar) va néixer Uber, una aplicació que va sortir per abaratir el transport privat i els principals perjudicats d'això són els professionals del taxi. I si vols saber com funciona i què està passant, nosaltres te'n fem cinc cèntims després de l'hipersalt.


Quan vam parlar fa un temps del consum col·laboratiu ens referíem a idees com la del car sharing. Si encara no sabeu què és, es tracta d'aconseguir ajuntar diverses persones que es volen desplaçar i que poden compartir una part del trajecte, amb la qual cosa el que fan és abaratir els costos d'aquest transport, principalment en cotxe. Un molt bon exemple d'això el podem veure amb Blablacar, amb un funcionament més que senzill i molt efectiu i que és totalment rendible tant per l'usuari com pel conductor.


Blablacar: Vols anar demà a Burgos? Doncs mira quins preus

Però la gent d'Uber, una empresa americana que s'està fent d'or gràcies al servei que està oferint, proposa un altre model de negoci alternatiu al del taxi i al del transport privat: una flota de conductors amb vehicle propi que, sense necessitat de llicència i connectats mitjançant una aplicació mòbil, et poden portar allà on vulguis per quantitats de diners raonables.

Cal dir que no són a tot arreu, i a l'estat espanyol van aterrar curiosament a Barcelona fa menys de tres mesos i el gremi de taxistes ja s'hi va oposar. Però la situació s'ha tornat una mica més complicada ara, i no només perquè ja són a més ciutats de l'estat, sinó també perquè cada vegada hi ha més cotxes que ofereixen aquest servei. I perquè els preus són realment econòmics, sobretot si els passatgers són més d'un. Tots aquest avantatges han portat a més d'una vaga per part dels taxistes.


Vols arribar així a les festes? Uber és la teva aplicació

Els col·lectius professionals del taxi (i del bus, en el cas de Blablacar) es queixen sobretot que gent que no ha hagut de pagar cap llicència es dediqui a la seva professió. Però potser caldria fer una reflexió més profunda. Si en èpoques de crisi la gent aconsegueix beneficiar-se de serveis per menys diners, potser el que cal replantejar-se és el model de negoci.


Fotografia de portada:
Text: Christian Peña
Correcció: Marta C.