17 de juny 2014

ELS HOMES QUE VAN VENIR A FER-NOS BALLAR


Tambor, Canción y Danza
Kana Kapila
Any: 2014
Discogràfiques: Cofradía de la Pirueta,
Sonido Muchacho, Discos Walden

Tambor, Canción y Danza són els noms de tres personatges d’una novel·la d’Amos Tutuola, El bevedor de vi de Palma (1952), inspirada en contes populars Yoruba. Es tracta de tres homes del bosc que, amb la seva música, són capaços de fer ballar tot el poble, inclosos els animals, els esperits i els morts que surten de les seves tombes. Si, quatre mesos després de la seva publicació, aquest disc no s’ha convertit ja en el vostre cançoner de referència per a festes i guateques és que no heu entès res. Però tranquils, que això sembla que els Kana Kapila ja s’ho esperaven i us dediquen una cançó a tots vosaltres.

Tambor, Canción y Danza és també el títol del primer disc llarg dels barcelonins, que arriba després de moltíssims concerts, maquetes, EP, splits (amb Los Claveles i Los Alambres) i cançons incloses en recopilatoris (“Cenizas y Diamantes”, Discos Walden, 2013). Si per mi fos, Kana Kapila farien un concert cada setmana, a casa meva si en tingués una, però després d’haver presentat el disc en unes poques ocasions, no sembla haver-hi previsió de gira estiuenca, i aquí s’equivoquen els programadors de festivals: el dia que es cansin de ser uns incompresos, els trobareu a faltar.

I quan dic incompresos no ho dic amb cap contingut negatiu. Per mi, Kana Kapila estan més enllà de l’underground i sobretot més enllà de qualsevol moda. Perquè, no ens enganyem, el rollo tropical d’El Guincho i tal ja fa un temps que va deixar de ser el que es porta i, encara que els continuïn comparant amb Extraperlo, Vampire Weekend i altres d'aquell moment (i aleshores, en els temps d’una austeritat instrumental molt més accentuada i d’un so molt més lo-fi, encara, però amb Tambor, Canción y Danza això ja no cola), s’ha de dir que el que fan Kana Kapila amb les referències tropicals és més una digestió freestyle en clau punk que un treball de samplejat i adaptació a les músiques i gustos actuals més elaborat. Heu escoltat les seves seleccions musicals a Mixcloud? Doncs a això em refereixo.

Aquest és un disc rodó, literalment però també en sentit figurat: comença i acaba amb cançons instrumentals que s’encarreguen d’aixecar els ànims i d’acabar la festa amb una traca final, respectivament. Pel mig ens trobem una col·lecció de queixes, retrets i observacions de regust amarg però d’una lucidesa enorme que, si no fos per l’alegria i el bon rotllo que transmeten ritme i melodia, farien d’aquest un disc de llàgrima premuda i ràbia continguda. No és tan fàcil condensar tot un sentiment en una frase, ni crear una cançó senzilla i ballable gestionant tantes influències. Li he fet escoltar el disc a una amiga irlandesa i ha dit que sonava a surf hawaià, si és per la falta de reverb o perquè no ha entès les lletres que li ha semblat un grup dels vuitanta no ho sé, però jo m’ho prendria com un compliment.

A banda de cocos, palmeres i camises d’estampat impossible, jo crec que el primer llarg de Kana Kapila té fusta de convertir-se en un disc de culte, perquè Kana Kapila són ja quasi un grup de culte que, sense necessitat de tornades corejables ni d’un aparell mediàtic al darrere, han sabut fer-se el seu propi circuit dintre del pop marginat estatal i poden dir que tenen uns fans més que fidels. Si no hi ha discussió possible en què “Pata de canana” és un clàssic, no sé com “Saco de huesos” no ha sigut declarada encara Cançó de l’Estiu.Fotografia de portada: Arxiu
Text: Glòria Guso
Correcció: Montse V.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Gran ressenya!