3 de juny 2014

CHAIN & THE GANG I KID CONGO AL NOU FESTIVAL DE LA CASTANYA A BARCELONA


D’aquí unes dècades, quan els llibres d’història del rock parlin de La Castanya, hi hauran d'incloure el següent afegiment: sempre disposats a portar mandanga de la bona. I és que amb aquesta gent anem a notícia quasi setmanal. Reedició de The Van Pelt, segon LP de les Me and the Bees, avançament de Beach Beach i showcase al Primavera Sound. De tot això en fa quatre dies. Fruit d’aquesta hiperactivitat no estranya gens que ara vinguin amb un nou festival, i sense despentinar-se. A tota Castanya és el nom d'aquest nou sarau que s’han inventat els germans Guàrdia i que portarà la setmana vinent a Barcelona a bandes com Chain & The Gang o Kid Congo and the Pink Monkey Birds. Serà el 8 i 9 de juny a La [2] del Nitsa.

Els primers en obrir el foc seran uns vells coneguts nostres, quasi germans, els Aliment. La banda garatgera de Girona té nou material a presentar a l’Apolo, el 7 polsades Nightmare Girl/Cementiri. Dues cançons noves que ens treuen una mica la fam d’escoltar el seu nou treball després de l’aclamadíssim Holy Slap i que segueixen els paràmetres de sempre: crits macarres, cors d’alè amb gust a cervesa i guitarres a dos-cents per hora. Acompanyant als gironins el plat fort de la nit, els Chain and the Gang de l’incombustible Ian Svenonius (ex Make Up, Nation of Ulysses, Weird War). Apartin criatures i dones, sobretot dones, que l’amic Ian no perdona. Svenonius visita per segona vegada Barcelona en un mes després de la seva actuació al festival Primera Persona, on venia a parlar de la traducció del seu darrer llibre: Estrategias sobrenaturales para montar un grupo de rock (Blackie Books). Aquest cop el que el pope de l’underground ve a presentar és el nou disc de la banda, Minimum Rock’n’Roll. Poc a explicar de l’Svenonius, un paio que ha estat a tot arreu i en el moment que s’hi havia de ser Una mica de funky, rock’& roll  i garatge salvatge, la recepta dels nord-americans. Tot això serà diumenge. Però dilluns tenim més teca.

Dos grups internacionals seran els encarregats de tancar l’A tota Castanya en la segona i darrera jornada de festival. Per començar els francesos La Secte Du Futur que, no enganyarem a ningú, no havíem escoltat a la vida. Però dels prescriptors musicals de La Castanya ens fiem al 100% així que hem anat a sentir-los i ho hem entès tot. Greetings from youth, el disc que vénen a presentar és garatge amb reverb i tornades saltaires. El plat estrella de dilluns és el veterà Kid Congo, acompanyat aquest cop dels Pink Monkey Bird, la seva darrera banda. El directe ultraballable de Congo i companyia és festa i diversió assegurada. Aposta que mai falla.

Fotografia de portada: XX 
Text: Jordi Garrigós
Correcció: Montse V.