7 de maig 2014

STOP DISTOPIA, EL FESTIVAL


Hi ha festivals i festivals. No descobrim res de nou. N'hi ha de més bon gust, de més ben muntats o que tenen una intencionalitat per sobre del festival, que tenen un objectiu més enllà de la celebració mateixa del festival. Hi ha festivals que quasi són una excusa per reclamar, per donar suport, per afrontar situacions que necessiten la participació dels habitants de l'entorn. Un d'ells és el que us presentem avui: Stop Distopia. Un festival que neix amb la intencionalitat de recaptar fons per a causes comunes. Un festival que es planta a Barcelona amb un cartell agosarat que fila unions impossibles que, en posar en relleu la intencionalitat, quadren i es magnifiquen.
Aquest 17 de maig, i a partir de les 16 h, encara que no ens agradés el cartell, hem d'estar tots a la Nau Ivanow, a fer pinya, a celebrar que l'ésser humà, si s'uneix, pot amb tot, a posar fi a aquesta distòpia.
Ah, el cartell inclou l'Ada Colau, en Roger Pelàez, vàlius, l'Antonio Baños, o Las Ruinas, entre moltes altres activitats.

Els diferents governs que ens regnen no fan més que potenciar els joves emprenedors, i nosaltres ho aplaudim. El que passa és que "nosaltres", els normals i corrents de carrer, tenim una idea diferent de "joves emprenedors". Per nosaltres, els joves arriben a la trentena, i per emprenedors ens referim al fet que no es queden de braços plegats i provoquen coses per un canvi a les seves i nostres vides.
Com els creadors d'aquest festival.
Senyors que tenen els diners públics, mirin aquests joves emprenedors! Donin-los una subvenció! Mirin: fan un festival de música a la ciutat que és transversal, arriscat, que aglutina diferents disciplines i que fa marca Barcelona, Marca Catalunya i Marca Espanya. Donin-los una subvenció.

"La paraula distopia, fins ara, feia referència a les societats de control creades per la ficció per senyalar els perills del nostre present (1984, Un món feliç, Nosaltres...).
La paraula
distopia, avui, descriu la realitat", posaven al seu mur de Facebook el grup FP, un dels presents a aquesta primera edició del festival.

Fa uns dies vàrem veure com el concert per les encausades al Parlament penjava el cartell d'entrades exhaurides, la gent n'està farta, i els de Stop Distopia animaven a anar-hi, perquè no són esdeveniments que busquin ser els principals, els rellevants, sinó que busquen la mobilització ciutadana, la comunió de la gent entorn d'unes idees i uns rebuigs i que es faci patent en actes com aquests dos.

Així resa el seu Facebook:
"Stop Distopia és un festival solidari que destinarà la recaptació a l’Associació La Sagrera es Mou per a una campanya d’ajuda a les escoles i a les famílies amb menys recursos i a l'Observatori DESC, per les seves campanyes de denúncia de la vulneració dels drets socials.
Reclamem el dret a participar en les decisions que ens afecten a tots.


El cartell, eclèctic com ho seran els assistents, encara s'està desgranant, però al vídeo promocional fet per la Cooperativa Audiovisual Coopèrnic hi podem llegir Roger Pelàez, FP, Da Souza, Nueva Vulcano, Songstore, Sot, Las Ruinas, vàlius i Boncompain. Frisem per sentir la gent cantar en aquell entorn "sense dir res" o "caurà l'imperi romà" o "Stop Distopia", cançó de Songstore feta per al festival.
Però no només de música viu l'home. També hi haurà l'estrena oficial del documental TERMITAS, de Xavier Artigas, una taula rodona: "Corrupció i drets socials. Idees per sortir de la Cleptocràcia". Ada Colau, Gerardo Pisarello i Jaume Asens. A més a més de l'Antonio Baños.El 17 de maig a les 16h tots a la Nau Ivanow.


Fotografia de portada: Arxiu
Text: Lluís Huedo
Correcció: Marta C.