19 de maig 2014

PRIMAVERA SOUND 2014: PROGRAMACIÓ PARAL·LELA (GRATUÏTA I DE 'PAGANINI')


Un any més, Primavera Sound torna a envair Barcelona durant tota la setmana del festival (recordem: de dilluns 26 a diumenge dia 1 de juny) amb un munt d'activitats gratuïtes programades a partir d'aquest divendres, dia 23, tantes que, si no teniu calers per pagar-vos l'abonament, perfectament us podreu organitzar el vostre propi festival-per-la-patilla entre més de mig centenar de concerts, i un grapat de projeccions cinematogràfiques. A continuació, repassem el pa que s'hi donarà.

Per tenir sensació de macroesdeveniment haureu d’esperar a dimecres 28, jornada d’obertura, amb concerts tant a les sales del Paral·lel (els recordem més avall) com al Fòrum, on, pel que fa a l'espai del Besòs, les actuacions estrella seran les de l’enfant terrible del pop electrònic alternatiu Sky Ferreira –21.15h– i l'eclèctic belga Stromae –20.10h–, a més dels rockers Él mató a un Policía Motorizado –17.55h– (també dins la programació de La Botiga, dissabte 31 –12h–).

Com sempre, una de les activitats paral·leles del festival és el Primavera al Parc, o concerts de migdia al parc de la Ciutadella. Enguany. A més, aquests van acompanyats de vermut Martini, no fos cas que ens descuidem d’anar tocats ni un sol minut. Cal destacar d’aquesta programació matinera, pel que fa a divendres 30, La Sera –14.30h–, projecte de l’ex-Vivian Girls Katy Goodman, i el minimal synth-pop de Majical Cloudz –15.30h–; el folk-rock del local Flamaradas –13h– i el post-hardcore/post-punk dels escocesos The Twilight Sad –16h– dissabte 31; i, ja com a fi de festa gratuïta, diumenge 1, el folk de Renaldo & Clara –13.30h– i l'indie-pop d'Hospitality –15h– i, més psicodèlic i tropical, Boogarins –16h–.

Un espai nou d’aquesta edició serà La Botiga del Primavera, al barri del Born. Iniciarà la seva activitat primaveral amb el lo-fi twee de Cenetaph –divendres 23, a les 20h–, i acollirà actuacions de grups i dj tant locals (el dream pop sorollós de Grushenka –dilluns 26, a les 17h– o la sessió de Glue Kids –dissabte 24, a les 12h–, per exemple) com internacionals i de la resta de l’estat (el fundador del Fuck Festival Sean Carlson –dijous 29,  a les 12h– i les propostes pop de Tigercats –dimarts 27,  a les 17h– i M A J E S T A D –diumenge 1, a les 12h–, etc.).La Botiga no és l'únic espai que està d'estrena com a seu del Primavera Sound aquest any, perquè, també al Gòtic, La Seca - Espai Brossa acollirà alguns dels grups programats al Primavera Pro (els que, al Fòrum, actuen al petit escenari Adidas, per entendre'ns), és el cas de Vadaat Charigim –dijous 29, a les 12.15h–, amb el seu pop fosc i un punt shoegaze; les recargolades estructures math-rock de Hokei –dijous 29, a les 13.45h– i, més jazzeres, Junkfood –divendres 30, a les 12.15h–; o la proposta d'electrònica de vellut de Sander Mölder –divendres 30, a les 13h–, per destacar alguns noms.

Una edició més, durant el cap de setmana previ a les jornades centrals del festival, als cinemes Maldà s'hi projectarà documentals musicals protagonitzats per artistes presents en aquesta edició. Així, hi haurà la possibilitat de desmitificar la cordialitat de les reunions de grups històrics a partir de l'experiència dels Pixies (la notable LoudQuietLoud –divendres 23, a les 20h–), o de conèixer millor les trajectòries de la músic de punk-rock Kathleen Hanna (The punk singer –diumenge 25, a les 20h–, tot i que el seu grup, The Julie Ruin, ha caigut del cartell del festival a darrera hora) i del cantant de soul Charles Bradley (Charles Bradley: Soul of America –dissabte 24, a les 20h–). També hi haurà espai per homenatjar Lou Reed, ja que es recuperarà la gravació d'un dels concerts que va oferir la dècada passada en què interpretava sencer el seu mític Berlin (Lou Reed's Berlin –diumenge 25, a les 18h–).Tot això, pel que fa a la programació gratuïta. Per contra, caldrà haver comprat un abonament del festival per gaudir de les actuacions que es duran a terme a les sales BARTS, Apolo/La [2], i Teatre Principal/El Teatro Latino dins el Primavera als Clubs, on, des de dilluns 26 i fins diumenge dia 1, grups i artistes com ara els free-jazz Full Blast (dimecres 28, amb una nit de traca per als amants de les propostes crues, intenses i contundents, completada per The Ex, Shellac, i Paus), les experimentals Juana Molina –diumenge 1, a les 21.50h– i Grouper –diumenge 1, a les 20.45h, a la foto-, el grup d'afrobeat Antibalas –dimarts 27, a les 22h–, els rockers psicodèlics The Brian Jonestown Massacre –dimecres 28, a les 0.40h–, o els guitarrers-però-melòdics Cuello –diumenge 1, a les 22.50h–, entre molts altres, tornaran a evidenciar que els concerts importants del Primavera Sound no succeeixen només al Fòrum.Fotografia de portada: Cry Parrot
Text: Glòria Guso i Arnau Espinach
Correcció: Marta C.