20 de maig 2014

PRIMAVERA SOUND 2014, DESTACATS DE DIJOUS


Cada any ho diem i aquest no en serà excepció: podràs veure tots els concerts del primavera? No? Doncs no repassarem la monstruositat de cartell, anem al gra, et diem què has de veure i ja està, no cal que miris enlloc més què és el que es cou. Segueix-nos pas a pas i no et perdràs res, veuràs tot el que s'ha de veure i beuràs més del compte. Comencem doncs, amb els concerts destacats del Primavera Sound per a la jornada del dijous.

Lost Fills, 17.45 h, Sony Club
Em sembla que a aquest parell de mallorquins encara ningú els ha dit que això de tocar a les 5 es refereix a les 5 de la tarda, però en fi, és tan aviat que el públic encarà anirà del revés de la nit anterior. I ells aniran serens, esperem, i per fi podrem escoltar com es mereix aques darrer disc, Molt Bro (Indian Runners, 2014) en bones condicions… o no.
Lluís Huedo

Fölllakzoid, 17.45 h, ATP
Els xilens Fölllakzoid seran una de les primeres bandes del dijous. Des de l’escenari ATP lliuraran psicodèlia flotant sobre pulsions extretes de la més clàssica metronomia teutona. Tan fans de Neu! com els que més, els sud-americans absorbeixen tot el que passava a l’Alemanya dels 70 per acabar emparentats amb discos recents de similar factura, com el cas de Primary Colours de The Horrors o The Holy Pictures de David Holmes. Atmosfera psicodèlica, arranjaments còsmics, veus greus amagades dins del tot i una rítmica imbuïda pel llenguatge experimental creat fa quaranta anys per Anthony Rother, Klaus Dinger i tota la família del Kraut, Föllakzoid tenen números per esdevenir petita gran sorpresa primaveral. No inventen abolutament res, però en el seu afany per retre homenatge a aquest so històric, surten definitivament ben parats.
Danigon

Real Estate, 18.40 h, Heineken
Els de Matt Mondanile són uns habituals del Primavera Sound i, després d’haver tocat en horaris i escenaris diferents, queda clar que la seva és una proposta de tarda, de concert bon rotllista per començar bé. Real Estate han tret un dels discos més macos en el que va d’any, i “Talking Backwards” és una de les cançons de desamor (i amistat?) més boniques que s’han fet. Potser un escenari tan gran no és la millor manera de gaudir d’una música intimista i malenconiosa, però no seré jo qui es queixi de l’èxit de públic d’un dels meus grups preferits.
Glòria Guso

Joan Colomo, 19.15 h, Sony Club
Ja ho saben els del PS que se'ls ha colat a la programació en Joan Colomo? Fins ara només havia aconseguit entrar-hi a fer algun Minimúsica o un Primavera a la Ciutat, lluny dels escenaris principals del festival. Aquest any sembla que sí, que per fi podrem cantar la cançó d'"El primavera sound i la primavera àrab" a gust.
Lluís Huedo

Girl Band, 19.25 h, Vice
Tot i que van ser de les darreres bandes confirmades dins la programació del Fòrum d'aquest any, apunten a convertir-se en un dels noms memorables de la jornada de dijous. Són quatre i irlandesos, però si tenen un pòster d'U2 al seu local d'assaig deu ser per jugar a dards amb ell, ja que la crua i sorollosa intensitat i l'esperit punk de les seves cançons deixen en evidència la suposada etiqueta de grup de rock que gasten Bono i companyia. Esperem que, a diferència de l'any passat amb Dope Body, el porc no es torni truja.
Arnau Espinach

Sun Ra Arkestra, 20.45 h, Auditori
Per primera vegada, l'Auditori funcionarà com a escenari en la jornada de dijous al Fòrum, coincidint amb la presència de la Sun Ra Arkestra, i qualsevol es pot preguntar ¿casualitat o justícia poètica? Millor no saber la resposta i ser feliços pensant que el Primavera Sound homenatja, reconeix, i, sobretot, té cura així de la vàlua d'aquest veterà-tot-i-que-renovat combo de jazz experimental i còsmic liderat pel saxofonista original Marshall Allen. A l'actuació de l'any passat a l'Apolo, dins el Mas i Mas Festival, va predominar la seva vessant més ortodoxa i clàssica (menys especial -i espacial-, però encara brillant). Tiri per on tiri el seu repertori en aquest concert, seran una alenada d'aire fresc entre tanta proposta garatgera i synth-pop.
Arnau Espinach

Future Islands, 22.05 h, Pitchfork
Samuel Herring canta com si l’aire que li fa vibrar les cordes vocals vingués directe d’algun ventricle del cor, amb la passió suficient per eclipsar el ridícul dels seus moviments, un home en algun punt entre la línia que uneix a Morrisey i Tom Waits. Future Islands juguen amb sintetitzadors per maquillar el seu pop com si fos tres dècades més jove i ancorar-lo als vuitanta. El grup arriba al Primavera Sound amb el seu quart disc sota el braç i un hit que els ha portat més amunt que mai titulat “Seasons (Waiting On You)”.
Joel Panadés

Shellac, 00.00 h, ATP
Hi ha una manera de fer una fuita a l'espai-temps: anar a un concert de Shellac Of North America. Serr a l'ATP i veure Shellac és ser al Primavera de fa dos anys, al de far 5, al de d'aquí 3. És ser a tots i cada un dels PS i tenir cada una de les edats que has viscut i viuràs. I que no els deixin de portar. Sí, Shellac toquen el dimecres anterior al Barts, però, no confonguem, això de dimecres serà un concert dels d'Albini en majúscules, però el del Fòrum és una altra cosa, és romanticisme. S'han de veure els dos.
Lluís Huedo

Arcade Fire, 00.30 h, Sony
Aquest és, sens dubte i com va quedar clar amb el desplegament de mitjans de la seva confirmació al festival, un dels plats forts de la primera jornada del Fòrum. Arcade Fire desplegaran la seva èpica en prime time, just després de Queens Of The Stone Age, així que es preveuen aglomeracions. Lluny queden els temps de Funeral i dels omnipresents violins, però el darrer disc dels canadencs no es queda curt en himnes que, a més, són força més ballables que tot allò que havien fet abans.
Glòria Guso

Touché Amoré, 01.45 h, Vice
Fa tres anys Touché Amoré van publicar un dels millors discos de posthardcore dels últims anys amb talls que no superaven els 2 minuts de durada i l’energia d’un pogo de protons dins del Gran Col·lisionador d'Hadrons del CERN. L’any passat van agafar el relleu d’aquell disc amb la pressió que suposa superar-se a un mateix sense fracassar en l’intent quan et trobes en el teu millor moment i el resultat es titula I Survived By, els Touché Amoré de sempre explorant un vessant lleugerament més melòdic i estirant el metratge de les cançons.  Si al matí “no ets persona” fins que esnifes cafè mòlt a ritme de Refused, aquest és el teu concert.
Joel Panadés

Bo Ningen, 00.20 h, Vice
Apunta a concertàs. L'escenari adequat, la hora adequada i el grup amb nou disc sota el braç. Els japonesos instal·lats a Londres estan aconseguint-se una fama de concerts incendiaris que et porten del soroll i kraut més extasiant al posthardcre més aplicat. Un encert i una sort.
Lluís Huedo

Lasers, 03.00 h, Vice
Lasers tancaran l’escenari Vice amb la seva electrònica propera al so Chicago. El trio barceloní promet un directe d’allò més ballable, tant si ens agraden els ritmes més disco del seu darrer disc “Exchange Levels” com si som més fans del so més pop amb tocs de chill wave de Juno. Sigui com sigui, sembla un més que bon final de festa per al primer dia de festival.
Glòria Guso
Fotografia de portada: Arxiu
Text: Gent Normal
Correcció: Montse V.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Queens of the Stone Age!!!!

Anònim ha dit...

Ep, pot ser que us hagueu oblidat l'autor del millor disc 2013 segons Gent Normal?
Marçal