29 de maig 2014

L'ACOMODADOR #56 · EL DOCUMENTAL ENVAEIX BARCELONA


Arribarà un moment en què a Barcelona podrem saltar de festival en festival sense pràcticament tocar el terra i passant per tots els gèneres, temàtiques, nacionalitats i comuns denominadors possibles. Aquests dies, és el documental qui assumeix tot el protagonisme gràcies a dos certàmens que arriben de forma consecutiva. Un és el DocsBarcelona, que, del 27 de maig a l’1 de juny, arriba a la seva vuitena edició en un excel·lent estat de forma; l’altre és l’Offside Festival, que una setmana després, del 6 al 8 de juny, celebra el seu debut com a primer festival de cinema documental de futbol de Barcelona.

El DocsBarcelona ja té des de fa temps una plaça fixa al calendari essencial de festivals cinematogràfics de Barcelona. Aquest any, projecta més de 40 títols nacionals i internacionals, la majoria dels quals giren al voltant de la lluita i la reivindicació social a partir del punt de vista de persones o col·lectius molt especials i amb una història insòlita darrere. El festival es reparteix entre el CCCB, l'Arts Santa Mònica i el cinema Aribau Club. Aquest és un breu tast dels documentals més destacats que s’hi podran veure:

DEMONSTRATION (Victor Kossakovsky + 32 estudiants de l'IDEC, 2013)
L'any 2012 a Espanya es va caracteritzar per les dues vagues generals celebrades a totes les ciutats de l'Estat, amb Barcelona com un dels escenaris més actius. Durant aquests dies, 32 estudiants d'un Màster de l'IDEC-UPF, coordinats pel director rus Victor Kossakovsky, van sortir al carrer per captar tot allò que van poder en diferents punts de la ciutat. El resultat és Demonstration, una espècie de documental-ballet –tal com ho defineixen els seus creadors– que transmet de forma original tota l'atmosfera viscuda aquells dies.


RETURN TO HOMS (Talal Derki, 2013)
Un grup de joves revolucionaris de la ciutat síria d'Homs somien a alliberar el seu país de la dictadura del president Bashar al-Assad fent ús d'una protesta constructiva i pacífica, però l'augment de la violència per part de l'exèrcit fa que s'acabin convertint en activistes armats, conscients que és l'única manera de poder frenar l'abús de poder. El film de Talal Derki explica la seva evolució al llarg de dos anys, i ens acosta de forma crua a la realitat d'un país autodestruït pels seus mateixos dirigents.


AI WEIWEI: NEVER SORRY (Alison Klayman, 2012)
La tolerància no és precisament la característica que defineix el govern de Xina, i una de les figures que pot constatar-ho és l'artista polifacètic Ai Weiwei, que va ser retingut en una presó del país de manera il·legal durant quasi tres mesos per la seva posició crítica amb el govern. El documental fa un repàs a la trajectòria personal de Weiwei com a artista, i de pas retrata l'opressió que encara es pateix a la Xina contemporània.


Per la seva banda, l’Offside Festival arriba com una de les grans novetats d’aquest any a Barcelona, engloba per primera vegada en un festival algunes de les propostes més interessants del gènere documental dedicat al futbol. A l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm, una dotzena de films demostraran que, a banda dels 90 minuts de cada partit, l’esport rei amaga tota mena d’intrahistòries a la rebotiga: tràgiques, curioses, misterioses i, fins i tot, de denúncia. Una immillorable opció per als malalts futbolístics, que tot just una setmana abans del Mundial de Brasil podran gaudir de propostes com aquestes:

THE CLASS OF '92 (Benjamin Turner, Gabe Turner, 2013)
De 1992 a 1999, Gran Bretanya va viure una època marcada pels canvis socials, polítics i culturals, com per exemple l'entrada dels laboristes al govern o l'època daurada del britpop. Paral·lelament, David Beckham, Nicky Butt, Ryan Giggs, Paul Scholes, i els germans Phil i Gary Neville vivien el somni de les seves vides i van formar la millor generació del Manchester United, que va culminar amb la Copa d'Europa guanyada el 1999 contra el Bayern de Munic al Camp Nou. Aquest film explica de forma intensa i sorprenent l'ascens a la fama d'aquests jugadors.


THE TWO ESCOBARS (Jeff i Michael Zimbalist, 2010)
Abans del Mundial de Futbol de 1994, celebrat a Estats Units, Pablo Escobar i Andrés Escobar simplement compartien el cognom. El primer era l'amo del càrtel de Medellín i un dels narcotraficants més poderosos del món; el segon, una de les estrelles de la selecció colombiana de futbol. Tot va canviar quan Andrés es va marcar un gol en pròpia porteria que suposaria l'eliminació de Colòmbia del Mundial, i va provocar un trasbals immens per a tot el país. És aquí quan Pablo hi va intervenir, amb un resultat fatídic.


THE BEAUTIFUL GAME (Victor Buhler, 2012)
Amb aquesta expressió ha estat popularment batejat el futbol a Anglaterra, però aquest documental ho exporta, amb unes connotacions més profundes, a tot el continent africà. A països com Kènia, Egipte, Sud-àfrica, Nigèria, Ghana o Costa d'Ivori, el futbol s'ha convertit en un dels pocs motius per somriure per a molta gent, i també en una poderosa eina social i educativa que pot arribar a influir en el futur de les noves generacions d'aquests territoris castigats per la pobresa.


Fotografia de portada: DocsBarcelona / Offside Fest
Text: Martí Aragonès
Correcció: Marta C.