16 de maig 2014

LA MODA DEL 'RUNNING': PER ON COMENCEM?Diuen les bromes que el que abans es deia sortir a córrer, després de les modes americanes es deia footing, i ha passat avui en dia a dir-se, gràcies als gurus del màrqueting, running. Només cal passar per la Diagonal, la Barceloneta o el Parc de la Ciutadella al vespre per comprovar fins a on ha arribat. És realment una moda? És bona o dolenta? Teniu curiositat? Ets pronador o supinador? Doncs nosaltres us en fem una petita introducció per saber com cal començar en aquesta moda, però com sempre, tot això després de l'hipersalt.


Hi ha modes i modes. Però aquí no estem parlant dels vodkatonic, ni estem explicant el fenomen de les selfies o defensant que la gent vulgui comprar-se de nou les Nike Air Max. No, estem parlant d'una moda que és un esport: córrer. Com tot esport, no en podem dir res dolent, sinó al contrari. L'esport no pot ser mai dolent. El que sí que ho pot ser és posar-se a practicar aquest esport sense tenir en compte una sèrie de consells que ens ajudaran no només a gaudir-ne (qui ho arribi a aconseguir), sinó que també ens poden ajudar a fer-nos la vida millor, més sana i saludable.


Selfie runners. Quan barrejar modes tampoc cal

L'equipament. Per què està de moda sortir a córrer? Doncs perquè és més econòmic que pagar el gimnàs i només cal una mica d'equipament (depenent del temps que hi vulgueu dedicar). De sabatilles n'hi ha moltíssimes, i ara moltes marques s'aprofiten d'aquesta moda. L'elecció no és gens fàcil. Podeu mirar de fer-vos un estudi per saber com trepitgeu quan aneu corrent (que pot arribar a ser molt diferent de quan camineu!) i així triar millor, però també heu de tenir en compte com de còmodes podeu sentir-vos, així que és molt important emprovar-vos-les abans. I després, a Internet trobareu molts models a molt bons preus. De roba val gairebé qualsevol, però és recomanable roba que transpiri molt. No cal gastar-se molts diners en la roba, hi ha molts llocs, com el Decathlon, on trobeu roba d'esport mitjanament bona i bé de preu (si no teniu problemes amb la globalització, clar).

Començar a córrer. Fixeu-vos fites petites i aneu augmentant-les. És molt important tant escalfar com estirar bé abans de córrer, però sobretot estirar en acabar. Fent això evitarem possibles lesions. Si la vostra intenció és arribar a preparar alguna cursa popular (5 o 10 km) estaria bé seguir algun pla d'entrenament per aconseguir acabar la cursa i, més endavant, per aconseguir acabar-la amb un bon temps. Hi ha molts fòrums en els quals parlen de com preparar una cursa, tant per a principiants com per a la gent que comença a agafar el gust a córrer. Si hi esteu molt interessats, un dels fòrums més complets, amb molts articles sobre tot això, és aquest.

Controleu-vos bé. Només amb el mòbil, ja podeu començar a controlar els vostres temps, les vostres marques personals, que també les podreu compartir amb els vostres amics o arribar a competir (sempre de manera sana) amb ells. Aplicacions per a mòbils com Runtastic, Nike+, Strava, Endomondo o Runkeeper són les que més es fan servir i estan disponibles per a quasi qualsevol smartphone. Però si a poc a poc aneu agafant el gust a córrer, podreu començar a mirar rellotges amb pulsòmetre i GPS. Us ajudaran a saber si esteu corrent bé i a millorar encara més.


Recordeu fer esport amb moderació

Si la vostra intenció és fer del running un costum, us haureu d'adaptar a una sèrie d'hàbits que us ajudaran a gaudir més d'aquest esport i a tenir una vida més plena. I si ho complementeu amb menjar de manera saludable i a descansar (això és bàsic per a qualsevol persona que faci esport a qualsevol nivell), dormint un mínim de 7 hores diàries, veureu com a poc a poc us anireu sentint millor. L'única cosa que heu de fer és posar-hi ganes, posar-vos música, que sempre va bé, i sortir a fer els quilòmetres que us demani el cos, i una mica més. Proveu-ho i ja ens ho direu!


Fotografia de portada: Arxiu
Text: Christian Peña
Correcció: Montse V.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

fantàstic munt de tòpics, superant a qualsevol article que escriviu de tecnologia (també fan força peneta)

Christian ha dit...

Home, es fa el que es pot, que tampoc és tan poc.

Igualment, gràcies per llegir els meus articles, encara que et faci peneta :)