17 d’abr. 2014

L'ACOMODADOR #53 · ARRIBA EL D'A 2014


Barcelona és una gran ciutat per gaudir del cinema. I no parlo de la seva immensa oferta de sales i multisales comercials, sinó de la immensa quantitat de festivals de caràcter alternatiu i temàtic que tenen lloc a la ciutat durant tot l'any. Un dels més consolidats és el Festival Internacional de Cinema d'Autor de Barcelona, popularment conegut com a D'A, que aquest any arriba ja a la seva quarta edició. La seva principal virtut és la d'acostar un bon grapat de títols independents provinents de tot el món, la immensa majoria dels quals són inèdits al nostre país. Del 25 d'abril al 4 de maig, el D'A 2014 projectarà vora una seixantena de treballs que es repartiran entre els Cines Aribau, el CCCB, la Filmoteca de Catalunya i la seu de la SGAE Catalunya.

La programació del D'A 2014 es divideix en cinc categories: Direccions, Talents, Un impuls col·lectiu, À toute vitesse i Autoria catalana. A més, aquest any el festival dedicarà una retrospectiva al prolífic director canadenc Denis Côté, amb la projecció de les seves vuit pel·lícules, realitzades de forma quasi consecutiva entre 2005 i 2014. A continuació, presentem algunes de les propostes a tenir en compte durant els deu dies de festival.

10.000 KM (Carlos Marques-Marcet, 2014)

Si tothom parla de la gran revelació del cinema espanyol d'aquest any, per alguna cosa serà. Després d'aconseguir un dels Premis Especials del Jurat al Festival SXSW d'Austin i arrasar completament al recent Festival de Màlaga, on va guanyar cinc premis, Espiga d'Or inclosa, l'opera prima de Carlos Marques-Marcet s'estrenarà per primer cop a Catalunya com a encarregada de tancar el D'A 2014. La història se centra en una complicada relació amorosa a distància, en què ell és a Barcelona i ella a Los Angeles, amb totes les dificultats que això suposa.BLUE RUIN (Jeremy Saulnier, 2013)

Avalat per premis a Canes i Gijón per la seva direcció, el jove Jeremy Saulnier passeja la seva segona pel·lícula com un dels millors exponents actuals del thriller independent. Escrita també pel mateix Saulnier, Blue Ruin narra la història d'un vagabund que, després de rebre una terrible notícia sobre la seva família, decideix tornar a la seva casa d'infància per dur a terme una venjança. El tràiler ja respira tensió pels quatre costats, així com una bona interpretació del seu protagonista, el desconegut Eve Plumb.STRAY DOGS (Tsai Ming-liang, 2013)

El preciós tràiler de Stray Dogs ja fa presagiar la bellesa de les imatges i també la cruesa de la història que s'amaguen darrere d'aquesta pel·lícula taiwanesa. Gran Premi del Jurat al passat Festival de Venècia, el film explica la vida d'un pare alcohòlic i els seus dos fills que lluiten per subsistir a la ciutat de Taipei, on les dificultats es multipliquen. Tsai Ming-liang està considerat un dels millors directors asiàtics de l'actualitat, i també és un dels més respectats dins de l'escena de festivals de cinema a tot el món, així que aquesta és una gran oportunitat per gaudir del seu cinema.WHITE SHADOW (Noaz Deshe, 2013)

I si Taiwan ja era una nacionalitat insòlita, més encara ho és Tanzània, des d'on arriba el que probablement serà un dels relats més durs que es podran veure al D'A 2014. White Shadow explica la cruel història d'un jove albí nascut en aquest país africà, on la gent d'aquesta condició és discriminada i perseguida, ja que són considerats poc menys que fills del diable. La pel·lícula, que acaba de formar part de la selecció del Festival de Sundance 2014, ha estat produïda per Ryan Gosling.METALHEAD (Ragnar Bragason, 2013)

Un intens relat sobre la música com a camí per superar les penes i com a eina de record d'una persona estimada. Així dit queda molt bufó, però quan la música és el heavy metal i l'escenari, Islàndia, l'enfocament es torna força més obscur. Metalhead parla d'una jove que es submergeix per complet en el món del metal després de la mort del seu germà, amb les incòmodes conseqüències que això porta a la seva família. És el tercer film de Ragnar Bragason, el director islandès més destacat del moment.Tota la programació del D'A 2014, aquí.

Fotografia de portada: D'A
Text: Martí Aragonès
Correcció: Montse V.