7 d’abr. 2014

'CRAFT' PER A MASCLES ALFA #5

Una de les característiques més importants del boom crafty és la renovació de tècniques artesanals tradicionals aplicant un filtre de disseny que les adapta als gustos actuals. Gairebé totes les tècniques són recuperables i amb elles es poden fer productes molt interessants i moderns. Dic gairebé perquè n’hi ha que és absolutament impossible donar-los la volta i amb elles s’obtenen resultats de gust dubtós. També és veritat que han aparegut tècniques noves, que tot i ser modernes potser no haurien d’haver existit mai. Sense que serveixi de precedent, avui us parlaré de com el handmade també pot ser molt lleig i de com és de sa poder-ho veure des de l’humor.

Començarem amb una tècnica molt tradicional, el macramé, que consisteix bàsicament en teixir fent nusos fins que aconseguim un resultat decoratiu. Va estar molt de moda als anys 70 i amb ella s’hi feien objectes tan meravellosos com lámpares, cortines, mussols per decorar la paret o complements de roba de diferents tipus. En fi, jutjeu vosaltres mateixos.No obstant, no tot és un desastre i en el craft sempre hi ha llum al final del túnel. Per exemple, els nois de Ranran Design aconsegueixen veure el macramé des d’una óptica nova i l’apliquen amb colors cridaners i de forma més abstracte. Fins i tot, en alguna ocasió han fet un taller a Duduà de penjadors de plantes de macramé que serien perfectes per decorar les cases més hipsters.

El patchwork també mereix un punt i a part. És la tècnica per excel•lència de mares, tietes i tietes. És extremadament laboriosa i es basa en unir diferents teles per formar un dibuix o un estampat. Com tot, el resultat final depèn molt del gust de qui ho fa i en molts casos poden sortir coses desastroses. Per sort hem trobat una excepció, a Nido de Abeja s’han fet i es fan tallers que aconsegueixen treure la cara més amable d’aquesta tècnica tan difícil.

En el terreny de les noves tècniques horroroses trobem despropòsits de tot tipus. Per començar l’scrapbooking, una autèntica bogeria que cada dia guanya més adeptes. Vindria a ser allò de decorar la carpeta de quan ets adolescent però portat a extrems insospitats i fet extensiu a qualsevol edat i a qualsevol suport. Horror vacui en estat pur o sencillament horror.

La goma EVA o foamy també és un altre material que no hauria de sortir de segons quines edats. El més habitual que es pot fer amb ell són unes nines que s’anomenen popularment “fofuchas” i que poden ser la viva imatge del terror. Un altre tècnica que fa por i que també hauria de ser absolutament infantil són els hama beads, petites peces de plàstic que posades estratègicament poden fer dibuixos a formes pixelades. En fi, hi ha coses que cauen pel seu propi pes.Per avui ja en teniu prou, no vull que tingueu malsons aquesta nit. Més endavant us il•lustraré sobre els nòvios crafties o sobre plataformes de l’horror com Pinstrosity, una paròdia lletja de Pinterest. Gaudiu d’aquests 15 dies aprenents del handmade!


Fotografia de portada: Arxiu
Text: Muntsa Casas
Correcció: pendent