14 d’abr. 2014

CALVIN JOHNSON VISITA ELS PAÏSOS CATALANS


Darrera del nom de Calvin Johnson hi ha milers d’històries. I la diferència entre ell i les persones com tu i com jo és que les seves sempre han molat i s’han convertit en pilars bàsics per entendre la independència músical al pop contemporani. Per filosofia i per maneres de fer i entendre les coses. Intentar esbrinar que és i que significa la música indie nord-americana de les darreres tres dècades sense conèixer Beat Happening i, sobretot, K Records seria l’error més gran de la vostra vida. Cada vegada que algú us expliqui que la banda XXXX (posin el nom de qualsevol grupeto que omple Razzmataz o l’Apolo fent pop en espanyol) és la nova sensació de la música independent, al bo d’en Calvin li ve una punxada a l’estomac. Quan servidor anava amb unes Paredes a donar cops de peu a una pilota, l’amigo ja feia anys que havia fet els discos de Beat Happening (primigènies del pop lo-fi, amb els Half Japanese dels germans Fair i gent així). Tots els projectes on s’ha involucrat han estat interessants i ple de persones d’un talent descomunal per aquestes coses, de la Toby Vail al Doug Martsch, passant per Kurt Cobain o la Mirah. Des de la seva base d’operacions a Olympia, Johnson va crear una de les discogràfiques totem de l’underground universal, KRecs, per on han passat infinitat de grups que ens agraden i que ha estat un dels miralls per centenars de projectes a tot el món.

Després d’haver format grups com Beat Happening, The Go Team, Halo Benders o Dub Narcotic Sound System, Calvin Johnson recorre el món en solitari, sense banda i fent concerts absolutament despullats i emocionants acompanyat únicament de la seva guitarra. I aquests mesos d’abril i maig fa parada als Països Catalans en una gira ibèrica que ha organitzat La Castanya i que culminarà el proper 10 de maig al festival Primera Persona, al CCCB de Barcelona.

Les dues primeres parades de Johnson al nostre país seran Tarragona i Osona. A l’Imperial Tarraco tocarà amb les Me & The Bees, el proper divendres 18 d’abril al Café La Cantonada a partir de les 20h. Magnifica oportunitat de veure com el –ara- power trio defensa el seu segon disc Mundo Fatal, que apareixerà a principis del mes vinent i del que ja han avançat a magnífica “Silver Cross”. El dia següent, en Calvin deixarà El Camp i pujarà fins Roda de Ter, on participarà a la segona edició de l’Aplec Badaura, allà s’hi ha organitzat un concert-vermut-arrossada amb el músic d’Olympia. Serà el 19 d’abril a les 12 del migdia i a l'Ermita de Sant Salvador de Còdol. Una oportunitat quasi única de veure a Calvin Johnson prop de casa i en un marc incomparable, que diu el tòpic . Uns dies després, la gira passarà pel País Valencià, on La Castanya ha aconseguit dues dates mes, el 24 d’abril al Magazine Club de València i al Ocho y Medio d’Alacant el dia següent.

Finalment el cercle es tancarà amb una altra joia, l’únic concert que Johnson farà a Europa amb banda. Serà en el darrer dia del festival Primera Persona, certamen del que hem parlat abastament en aquest blog i del que som mitjà col•laborador. Els músics que acompanyaran a en Calvin en aquest concert tan especial seran Cristian Pallejà (Nisei, Sedaiós, Fred i Son, Hans Laguna) als vents, J Irizar (Toca la Bateria, La Estrella de David) a les percussions i Xavi Garcia (Zeidun, Els Surfing Sirles) al contra-baix.


Fotografia de portada: Arxiu
Text: Jordi Garrigós
Correcció: Pendent