26 de març 2014

VERSUS: EXCEPTER VS. LES YEUX DE LA TÊTEEXCEPTER. DIUMENGE 6 D'ABRIL. LA [2]. 20.30 H

Grup experimental de Nova York format per un excomponent de No-Neck Blues Band (els vam tenir per aquí al Primavera Sound 2006) l'any 2002, la seva música barreja electrònica, noise, dub, i psicodèlia fosca. Amb formació variable, actualment estan oferint concerts com a quartet, després d'estar inactius entre el 2010 i el 2012 per la tràgica mort de la seva bateria Clare Armory, víctima el 2011 d'un càncer, a tan sols 35 anys d'edat. Els duen aquí els col·lectius Sidewalk Bookings i Colectivo Detakon.

LES YEUX DE LA TÊTE. DIUMENGE 6 D'ABRIL. KASAL DE JOVES DE ROQUETES. 19.30 H

Trio instrumental provinent de Montpeller i format a mitjan dècada passada, dins el seu so cru i contundent s'hi estomaquen estils com el free-jazz, el post-hardcore, i el noise. Tot i tenir essencialment temes propis, us podeu trobar alguna inesperada i reeixida sorpresa als seus discos i repertoris. Els acullen a Roquetes (per segon cop, senyal que malament no els van tractar) el col·lectiu Ojala Estë Mi Bici.

ELS CINC ASSALTS

- Proposta escènica: empat

Feu una ullada (i, sobretot, una escolta) als vídeos que hem afegit més avall i responeu-me: amb propostes musicalment tan potents, ¿un/a podria estar pendent de visuals, atrezzos, i altres elements específics d'una posada en escena especial? Us ajudo: no, i tampoc la tenen. Sortir, tocar, i vèncer.

- Assiduïtat: round per a Excepter

L'última visita d'Excepter a Barcelona va ser el 2005 al Mercat de les Flors, junt amb Gala Drop i Za!, mentre que a Les Yeux... els vam poder veure el Nadal del 2010, com hem assenyalat abans, al mateix Kasal de Joves de Roquetes on actuaran l'abril, telonejats per Puerto Esperanza. Nou anys sense tenir per aquí els estatunidencs davant dels poc més de tres d'absència dels francesos. La inclinació de la balança d'aquest round, doncs, està clara.

- Sala: round per a Excepter

Tot i que tant a La [2] com al Kasal els concerts s'escolten perfectament, per simples qüestions de pressupost (i de polivalència de l'espai: la primera és una discoteca, i la segona, un centre cívic) les condicions tècniques de la sala del Poble Sec són millors que les del casal nòrdic.

- Repertori: empat

Pel que fa a material discogràfic no hi ha color (Excepter té més de dues dotzenes de treballs físics, mentre Les Yeux... tenen tres àlbums i una maqueta de versions –inclosa la sintonia dels Simpson–), però a la pràctica tant farà, donat que totes dues formacions estan presentant nous treballs (els primers, l'encara inèdit Familiar –Blast First Petite, 2014-–; els segons, Mosca violenta –Head Records, 2013–, editat l'any passat), i actuaran al voltant dels 45 minuts / 1 hora.

- Valor afegit: round per a Les Yeux de la Tête

Aquest round sí que és clarament per a Les Yeux...: l'entrada del concert de Roquetes costa 5€, mentre que el tiquet per al de La [2], 8'55€, o 10€ a taquilla; l'horari, sent diumenge, és més agraït al bolo dels francesos (acabarà cap a les 22 h, peti qui peti) que al dels nord-americans (acabarà cap a les 23 h, peti qui peti); i totes dues actuacions comptaran amb grups locals força desconeguts i (refieu-vos de mi) d'un nivell similar d'inspiració (el post-punk estripat de VIDA, els primers; el post-rock i el rock psicodèlic de Maamut, els segons).

CÒMPUT DE CONDICIONANTS: COMBAT PER A EXCEPTER

Fotografia de portada: Apolo / Les Yeux de la Tête Facebook
Text: Arnau Espinach
Correcció: Marta C.