19 de març 2014

UNA IRLANDA DE BROMA


Fa temps que el cine i la televisió s’entesten a demostrar-nos que els irlandesos són gent curiosa. En tenim mostres de tot tipus però, televisivament parlant, aquests darrers temps hem pogut gaudir o patir tres retrats ben diferents sobre els habitants de la coneguda com l’Illa Maragda. A la banda positiva trobem Moone Boy, que després de molts mesos d’espera ha tornat a la pantalla amb la seva segona temporada i més aventures de Martin a la Irlanda dels anys 90. A la banda negativa hi ha, sens dubte, London Irish, un desastrós compendi dels pitjors clixés sobre irlandesos que va aixecar polèmica. En quin cantó haurem de classificar The Walshes, la nova comèdia de Graham Linehan, creador de la magnífica The It Crowd?

Malauradament la sitcom de RTE, la cadena pública del país, està més a prop de la segona que de la primera, encara que no és un horror total. Linehan i el grup de teatre Diet of Worms han escrit una ficció sobre una família típica i tòpica dels suburbis de Dublín a partir de la websèrie Taste of Home, escrita i interpretada pel membres del grup. Amb The Walshes reprenen els seus papers i els donen una segona vida televisiva en una curta temporada de tres episodis.

Amb un estil kitsch inconfusible, els Walshes es podrien qualificar com una família ordinària però estimable, especialment els membres femenins del clan. A més del pare i la mare, completen la família el fill Rory, un noi de 25 anys tirant a curt que enganya els seus pares amb un treball fals, i la filla Ciara, que desitja deixar enrere la llar familiar però no ho pot fer per falta de recursos.

Em vaig apropar a la sèrie esperant trobar alguna espurna de l’humor de The It Crowd, que em feia caure a terra de riure, i em vaig endur una petita decepció. Els gags, no especialment brillants ni memorables, no són raó suficient per seguir veient la sèrie, encara que només tingui tres capítols. De tots els elements que componen aquesta nova incursió de Linehan a la televisió, el més atractiu és el personatge de la mare, Carmel, interpretat per Philippa Dunne i que és la que gaudeix dels millors moments.

Fotografia de portada: RTE 
Text: Alejandra Palés 
Correcció: Montse V.