6 de març 2014

L'EFECTE 2038Segurament els més vells (o no tan vells) recordin el fenomen que es va anomenar com "efecte 2000". Una apocalipsi a nivell mundial tecnològicament parlant. Doncs encara que no estiguem en cap canvi ni de dècada ni de segle, a l'any 2038 pot haver-hi un problema semblant: l'efecte 2038. Vols saber què són aquests suposats desastres? Doncs després de l'hipersalt trobaràs més informació.


Al final del segle passat (encara que sembli més, va ser fa poc més de 14 anys), els experts en informàtica i tecnologia van preveure que en començar l'any 2000 hi hauria una gran catàstrofe mundial: els ordinadors i sistemes informàtics, començarien a fallar. Exemples apocalíptics com el que caurien els avions del cel, que s'apagaria la llum de les grans ciutats i que el caos seria absolut. Però cap d'aquestes profecies es va arribar a complir. Al final no va passar res.

Tot el problema esdevenia per la xifra de l'any, que en arribar a 2000, suposadament, els ordinadors no estaven preparats i entrarien en col·lapse. Així que la qüestió és: fins d'aquí a gairebé mil anys no caldrà preocupar-se, no? Doncs sembla que els experts ara preveuen que sí, que al 2038 hi haurà un altre caos.


La data maleïda

Quin és el problema aquesta vegada? Molts sistemes i aplicacions basen la seva representació del temps (rellotges, comptadors, etc) en un sistema que es diu POSIX, que el que fa és comptar els segons que han passat des del dia 1 de gener del 1970 a les 00.00. Aquests sistemes fan servir na representació de dades que permet un màxim de segons que acabarà el 19 de gener del 2038 a les 3.14 amb 7 segons (un total de 2.147.483.647 segons). Quan els comptadors superin aquesta data, es "desbordaran", és a dir, es saturaran i fallaran els sistemes i aplicacions que depenguin d'aquesta xifra.

Per posar un exemple, molts telèfons amb sistema operatiu Android fan servir aquesta manera de comptar el temps (comprova si al teu també li passa mirant si pots canviar la data més enllà del 2037), amb la qual cosa si tens un telèfon d'aquest tipus (tranquil, d'aquí a 24 anys encara), potser val la pena pensar en canviar-lo.


Fotografia de portada: Arxiu
Text: Christian Peña
Correcció: Pendent