20 de març 2014

L'ACOMODADOR #51 · L'ATLÁNTIDA FILM FEST ES CONSOLIDA


Per si algú encara no ho sap, ja fa tres anys que la gent de Filmin, la plataforma de cinema online per excel·lència al nostre país, es van treure de la màniga tot un senyor festival on reunien alguns dels títols més destacats d'aquell cinema que probablement mai arribaria a les nostres sales. El seu tret diferencial: poder gaudir de les pel·lícules des de casa –o qualsevol lloc amb accés al web de Filmin– i sense haver d'atendre's a un horari establert. La fórmula semblava arriscada, però la realitat és que l'Atlántida Film Fest arriba a la seva quarta edició assolint la seva plena consolidació. L'any passat van tenir més de 40.000 espectadors, i aquest torna a apuntar a l'èxit gràcies a una programació molt llaminera, que es podrà veure del 27 de març al 27 d'abril.

Un total de 47 pel·lícules conformen l'Atlántida Film Fest 2014, entre les quals hi ha 11 estrenes inèdites a Espanya i també quatre que es podran veure per primer cop a nivell mundial. Un any més, el festival presenta tres seccions: la Secció Oficial, que presenta alguns dels títols espanyols i llatinoamericans més destacats de l'any, la Secció Atlas, on s'hi troben les obres internacionals més premiades recentment en alguns dels festivals més importants del món, i la Secció Reflexos, un recull de documentals sobre el propi món del cinema. Si entre tota la programació haguéssim d'escollir les opcions més atractives, aquestes en serien algunes:

EL DESCONOCIDO DEL LAGO (Alain Guiraudie, 2013)

És considerada per molts la joia del cinema independent francès de l'any passat. Va guanyar el passat Festival de Sevilla, i Alain Guiraudie va recollir el premi a Millor Director a la secció “Un Certain Regard” del Festival de Cannes. Una pel·lícula que mescla el drama romàntic homosexual amb tocs de comèdia absurda i irreverent, a més de diverses dosis de thriller i suspens. Rodejada de polèmica per la seva absoluta falta de filtre en contingut sexual, sembla destinada a sacsejar la consciència de tot aquell que s'aventuri a veure-la.IS THE MAN WHO IS TALL HAPPY? (Michel Gondry, 2013)

Michel Gondry repeteix presència a l'Atlántida Film Fest per, aquest cop, presentar-se a si mateix. Ho fa a través d'un documental en forma de conversa amb Noam Chomsky, un dels lingüistes i pensadors més importants d'Estats Units avui dia, amb qui parla de ciència, de coneixement, de comportament, de metafísica i, en general, del sentit de la vida. Si es coneix mínimament Gondry, no hi ha dubte que el resultat serà, si més no, original i enriquidor; més encara si les il·lustracions del propi director francès són el complement visual de les seves paraules.ILO ILO (Anthony Chen, 2013)

El propòsit principal de l'Atlántida Film Fest s'exemplifica a la perfecció amb títols com aquest, un dels obligats d'aquesta edició. Després de triomfar al Festival de Londres i Cannes amb els respectius premis a Millor Director Novell, aquest drama de Singapur ens obre les portes a una història d'afecte entre un nen, que pateix les conseqüències d'una família molt inestable, i la seva nova mainadera, que acaba d'arribar de Filipines. Una història que, a més, està basada en la vida del director mateix, Anthony Chen.WHY DON'T YOU PLAY IN HELL? (Sion Sono, 2013)

Pel·lícules com aquesta evidencien que aquest festival té espai per a qualsevol gènere. El director l'ha definit com el seu “Kill Bill” personal. Amb una presentació així –un pèl ambiciosa, tot sigui dit–, ens podem fer una idea força fidedigna del que podem trobar a Why Don't You Play in Hell?: acció, sang, yakuzas, katanes i humor negre. Una mescla a ritme frenètic que ja va convèncer al públic del Festival de Sitges de l'any passat, i que ara compta amb una nova oportunitat per ser descoberta.THE SELFISH GIANT (Clio Barnard, 2013)

Considerada la pel·lícula revelació del cinema britànic l'any 2013 i multipremiada a diversos festivals, la primera obra de ficció de la jove directora Clio Barnard és herència directa del millor Ken Loach i arriba per tocar-nos la fibra. El treball dels seus actors ha estat aplaudit a tot arreu, especialment el dels seus dos joves protagonistes, que interpreten dos amics de 13 anys que comencen una perillosa relació amb un vell recollidor de ferralla. L'Anglaterra grisa i depriment dels suburbis sempre funciona en drames com aquest, i sembla que aquí tampoc falla.Tota la programació de l'Atlántida Film Fest 2014, aquí.

Fotografia de portada: Atlantida Film Fest
Text: Martí Aragonès
Correcció: Joanaina Font

2 comentaris:

Descubrepelis ha dit...

Aquest any la selecció es molt bona (tot i que els altres tampoc estava gens malament...)

Anònim ha dit...

Sion Sono és quatre centes vegades millor director que en Tarantino, si per l'americà fer "Kill Bill" era ambiciós, pel Japonès és donar peixet al públic.