5 de març 2014

LA COMISSÀRIA #12 DESCOBRINT ELS NOSTRES AVANTPASSATS: BARCELONA 1700. DE LES PEDRES A LES PERSONES


L’11 de Setembre va obrir les portes el Born: Centre Cultural, un espai històric de la ciutat de Barcelona, que s’ha restaurat i que ja ha acollit esdeveniments importants com l’última edició del #080BCNFashion. Si ja els carrers del Born estan plens de bons restaurants, botigues hipsters i d'altres de luxe, el centre cultural no podia ser menys i també hi ha un munt de coses per passar-hi una bona estona, sobretot, si s’hi passa un matí d’un diumenge assolellat amb bona companyia.

Dins del Born Centre Cultural hi podeu trobar un bar on demanar cerveses Moritz edició especial “El Born 1714”, una llibreria on passar una agradable estona llegint i, sobretot, trobareu unes espectaculars runes: un jaciment on hi ha restes de la Barcelona del 1714, fonaments de diferents cases, paviments per on passaven els carruatges, etc. Aquestes restes, obertes al públic i descobertes fa relativament poc, es troben al mig d’aquest centre cultural, que es completa amb dues grans sales, que acullen una exposició cadascuna. Mentre que una de les sales està destinada a exposicions temporals, a l’altra hi podem trobar una exposició permanent que resulta el complement perfecte a aquest extraordinari jaciment i que, si visitem el conjunt, ens ajuda a tots a imaginar millor com era la vida barcelonina el segle XVIII, la vida dels nostres avantpassats.

Barcelona 1700. De les pedres a les persones és una exposició situada a la sala Villaroel i que està estructurada en 5 àmbits: La gran casa, La ciutat pròspera, La vida quotidiana, La ciutat atacada i mutilada, i La ciutat refeta. Si pagueu l’entrada normal de 6 euros, o l’entrada reduïda de 4,20 (mireu sobretot els descomptes), podreu veure les dues exposicions i les restes de primera mà.

D'entrada ja us dic que Barcelona 1700. De les pedres a les persones és una exposició molt entretinguda de visitar, sobretot si es va amb bons acompanyants. Hi podreu trobar un munt d’objectes, en concret uns 1.800, que es van trobar a les excavacions que es van fer al Born i que ens revelen informació valuosa sobre com es vivia a Barcelona abans que la ciutat patís el famós setge. Hi ha, doncs, una secció on podreu trobar els objectes amb els quals nens i adults jugaven pels carrers i a les cases, un altre amb vasos, recipients i plats que les famílies normals i corrents tenien a casa per posar-hi el menjar i altres estris més o menys interessants de l’època, com un seguit de curiosos objectes que la gent utilitzava com a “amulets” religiosos.

A part, a l’exposició també hi ha una cuidada maqueta de la Barcelona del 1714, feta per uns artistes catalans del Fab Lab Barcelona, i un seguit de retrats de diferents membres barcelonins importants de l’època i que fan certa gràcia pel seu aspecte, com el comte de Barcelona i altres nobles.

En una part de l’exposició hi ha una sala on es projecta un documental sobre la Barcelona del 1714, el Born i les restes arqueològiques trobades.

Després d’una introducció de com era la ciutat aquella època, l’exposició ens fa avançar molts anys, com si estiguéssim en una màquina del temps, per veure com Barcelona es va anar fent més gran i es va anar transformant a mesura que passaven els segles, i com va deixar de ser només el Born i es va anar constituint fins a la Barcelona que coneixem avui en dia, a través una línia temporal marcada amb dates tan assenyalades com la de l’exposició universal del 1888.

Per acabar l’exposició hi ha una cosa que despertarà la curiositat a més d’un visitant: dos mapes, que ens mostren l’evolució de Barcelona del 1714 al 1800 i d’aquí a l’actualitat. Els mapes semblen en 3D, i només amb un canvi d’il·luminació es transformen de manera gairebé màgica. Després de 10 minuts mirant-los, encara no he esbrinat com els han construït, però per Internet, si busqueu una mica, segurament trobareu la fascinant solució.

A part de l’entrada normal i de la reduïda a les exposicions que hi ha, el Born Centre Cultural ofereix també tot tipus de visites guiades, on podreu sentir explicacions de la mà d’un expert sobre el jaciment, les dues exposicions que es troben al centre i la reconstrucció de l'espai. Passeu un matí al Born i deixeu que us fascini. I aprofiteu per dinar allà a prop!

Fotografia de portada: Web del Born: Centre Cultural
Text: Marina Cisa
Correcció: Marta C.