13 de març 2014

JO, JO, JO, JO, JO, JO, JO, JO I JO


El Primera Persona celebra la seva tercera edició. El festival, comissariat per Kiko Amat i Miqui Otero al CCCB, dóna veu a aquells autors les expressions artístiques dels quals beuen a morro de les seves pròpies experiències personals. La visió del Primera Persona sempre ha estat multidisciplinària. Així, al costat d'escriptors com Jonathan Ames, Junot Díaz o Carlo Padial, hi hem pogut veure músics com Robert Forster (The Go-Betweens) o Lidia Damunt. Però aquest any, Amat i Otero doblen l'aposta pel pop, ja que hi han programat concerts de Nueva Vulcano, Gerard Love (Teenage Fanclub) amb Beach Beach, Calvin Johnson (Beat Happening) amb membres de bandes locals com Els Surfing Sirles, La Estrella de David o Fred i Son o Manolo Martínez (Astrud).

Tracey Thorne, d'Everything but the Girl, serà entrevistada per Lucia Lijtmaer. Manolo García, exmembre d'El Último de la Fila, xerrarà amb Miqui Puig, Extraperlo i El Último Vecino, tots ells músics que l'admiren i que tocaran amb ell en un escenari que recrea un local d'assaig. I poca broma amb Ian Svenonious, cantant de Chain and the Gang i Make Up, un tornado musical i teòric que impartirà una classe pràctica sobre rock and roll amb el suport de cinc amics. Més músics i paraules al festival: Bob Stanley –de Saint Etienne– i Green Gartside  –de Scritti Politti.

Per descomptat, la selecció d'escriptors està a l'altura de les d'anteriors edicions. Embolcallat per un escenari que emula una casa jueva dels anys 70, l'escriptor Jonathan Lethem debatrà sobre els records familiars amb la seva germana Mara. La icona de la contracultura ianqui Gilbert Sheldon, creador dels seminals Freak Brothers, xerrarà amb actors que representaran alguns dels seus personatges. El diputat de la CUP David Fernández, el periodista Antonio Baños i el guionista Roberto Herreros, fundador de la Fundación Robo, s'uniran a César Rendueles i Carolina del Olmo al voltant dels bancs d'un parc públic per xerrar sobre les relacions entre el propi jo, l'activisme i la revolta. Un dels plats forts d'aquesta ocasió serà l'escocès Irvine Welsh, autor de Trainspotting, una de les novel·les generacionals clau de final del segle passat. Welsh ens oferirà un monòleg, format molt popular al Primera Persona, al qual també s'acolliran, en aquesta edició, Jordi Carrión, el còmic Raúl Cimas en calçotets (esperem que no us espanti tan radical proposta), o Javier López Menacho, autor de Yo, precario, llibre hilarant en què relata algunes de les feines de merda, com ara de mascota publicitària, que ha hagut d'acceptar els últims anys.

Fotografia de portada: Arxiu
Text: Joan Ferrús
Correcció: Marta C.