27 de març 2014

DUES NOVETATS DE GARATGE A LA VISTA


No fa gaire semblava que tot era garatge. Els grups més esperats del PS eren de garatge. Els grups a l'alça de casa eren de garatge. El garatge es va transformar de la nit al dia en el més trendie, i tal com va arribar s'esperava que marxés. Aquesta primavera, però, veurem dos nous EP de dos dels grups que més han abanderat el gènere a casa: Mujeres i Aliment, demostrant que no, que això no és flor d'un dia. A més, en ambdós casos hi ha curioses i coincidents novetats.

Tal com ens vàrem adonar ahir, per activa o per passiva, Mujeres té llest un nou 7". Es dirà Aquellos Ojos i l'editarà Canadà. El canvi de discogràfica també ve amb un canvi de llengua. Mujeres publicarà un 7" íntegrament cantat en castellà. Quatre cançons que, si s'ha de jutjar per l'avançament, titulat com l'EP, ens faran vibrar de nou amb, segurament, la primera espasa del gènere. "Aquellos Ojos", "Sueña", "Eterno y Normal" i "Aquella Luz" són els títols de les 4 composicions, la primera de les quals ja podem sentir.Aliment, per la seva part, ens varen sorprendre amb un anunci en ple directe (aquest passat dimarts 25 al Rocksound). Rere l'anunci d'"aquesta és una nova", se'ls va escapar un "aquesta és la primera del proper EP, que, bé, encara no està anunciat".
Per aquest EP, del qual encara desconeixem la majoria dels detalls (títol, data de llançament, etc.), només sabem que seguiran amb La Castanya Records. Aquesta novetat discogràfica també suposarà un canvi. Com els Mujeres, Aliment també s'atreveixen a deixar l'anglès. Només serà per una cançó, cantada en català, que ja vàrem poder sentir al concert citat.

Així com de Mujeres només n'hem sentit la cançó d'avançament "Aquellos Ojos", d'Aliment vàrem poder escoltar un grapat de cançons noves, de les quals dues formaran part d'aquest 7". Va ser en directe i amb un so ensordidor (comentava en Rick dels Obits com li xiulaven les orelles al final del concert…), de ben segur que no la millor manera per paladejar les noves composicions. Tot i això, el canvi que Aliment aporta a les noves cançons és considerable.
L'adjectiu "madur" sembla gastat, però és en aquestes noves peces quan agafa rellevància. Les noves cançons d'Aliment són una passa endavant, un distanciament, elaborat, i amb cap, del que són i el que volen fer. Sense perdre intensitat ni frescor. Encara diria més, guanyant intensitat i frescor. Desdensificant moltes parts, simplificant-les conservant tota l'energia i vitalitat, i amb puntejats, ritmes i bases molt més elaborades i juganeres per embrancar-se en moments molt més controlats, texturitzats i rics.

En definitiva, amb un sol directe i amb un avançament, podem confirmar que el garatge no és cap moda a l'alça, no és cap hype, és un estil, una voluntat, i aquesta està més viva que mai. Moltes alegries ens queden per viure.

Fotografia de portada: Arxiu
Text: Lluís Huedo
Correcció:Joanaina Font