24 de març 2014

'CRAFT' PER A MASCLES ALFA #4Abans de començar aquesta secció, el Lluís em va dir que tots els posts acabarien sent de comerç local, de proximitat i tota aquesta merda. Al llarg dels tres posts que ja he publicat, he intentat sortir d'aquest tòpic i parlar de coses diferents però, certament, la màxima que els anglosaxons anomenen Buy local és una part molt important de tot allò que considerem handmade. I no es tracta només de comprar a creadors locals, sinó també, en el cas que sigueu crafties (mascles o no), comprar a proveïdors de materials locals. Així que avui toca parlar d'una recent iniciativa que fomenta sense cap mena de dubte el consum local. Es tracta de Cuaderno Brillante, la nova guia en línia de producció local.

Això del consum de proximitat és molt bonic però no està passant pel seu millor moment. Si no viviu aïllats en un búnquer sota terra, sabreu que la deslocalització de mà d'obra i materials està a l'ordre del dia, que és més barat comprar llana per Internet i fer-la portar de la Xina que baixar a la botiga de la cantonada. Tot i que els colors pastels enganyen, els crafties són uns somiadors i uns antisistema que creuen que lluitar contra tot això val la pena i, a més a més, dóna sentit i valor afegit a les seves creacions.Darrere de Cuaderno Brillante trobem Daniel Levy, dissenyador gràfic i creador de preciosos accessoris de pell sota el nom d'OTOEmma Pardos, que porta molts anys treballant en processos de producció i que també té MIA, una marca de bosses increïblement boniques, i Alícia Roselló, creadora de Duduá, organitzadora del Festivalet i cap indiscutible del handmade a Barcelona. Com us podeu imaginar, després de treballar durant anys en el món del craft, coneixen perfectament el sector i saben les grans dificultats que molt sovint es troben els dissenyadors per trobar proveïdors de materials de tot tipus en condicions.

Cuaderno Brillante neix amb un doble objectiu. Per una banda, convertir-se en un punt de trobada entre dissenyadors i fabricants, i per l'altra, també donar visibilitat a petites fàbriques i artesans que, malgrat les adversitats, segueixen treballant localment i volen seguir mantenint el teixit industrial local. És una plataforma oberta a empreses, petits tallers, artesans i dissenyadors interessants en la producció de proximitat i de qualitat.

Si hi feu un cop d'ull, us sorprendreu de la gran quantitat de possibilitats locals arreu de tot el territori estatal que existeixen i que demostren que crear i produir a casa nostra és possible. Ho és perquè sempre ho ha estat i, tot i que el teixit industrial estatal està molt tocat, encara podem trobar grans mostres del seu passat de glòria.Sé que sóc molt pesada i ja us ho he dit més d'un cop, però és que això de la producció i el consum local no és cap broma, de fet, si ens ho prenem seriosament, és un autèntic acte de rebel·lia cap al sistema. La vostra decisió de compra influeix directament en l'economia més propera i en el nostre entorn. Amb allò que compreu i allò que no compreu esteu decidint en cada moment cap on va la riquesa. Si voleu que Amancio Ortega segueixi sortint a les llistes de Forbes a còpia d'explotar treballadors a diferents escales, o bé si preferiu que els vostres diners vagin a parar a petits creadors que intenten que el seu procés de producció sigui el més respectuós possible.

Ja ho sabeu, si sou creadors i voleu ser conseqüents amb el vostre entorn, Cuaderno Brillante ha de ser la vostra Bíblia. I si només sou handmadefriendly heu de fer del Buy local el vostre mantra personal.

Fotografia de portada: Cuaderno Brillante
Text: Montse Casas
Correcció: Montse V.