11 de febr. 2014

WOOKY, REBENTANT GÈNERES


Montjuïc
Wooky
Any: 2014
Discogràfica: spa.RK

El primer llarg de Wooky és un disc d’electrònica pura. Com un alquimista, ajusta elements d’innombrables gèneres de la música de ball en la seva mesura justa per crear un discurs íntegre i coherent en cadascun dels 8 temes que composen Montjuïc.

Darrere del projecte hi ha Albert Salinas, fundador del segell Lapsus, sinònim d’electrònica intel·ligent i arriscada, i director artístic del MiRA. La inquietud i la curiositat musical necessària per emprendre aquests projectes queda plasmada en el disc, que no es tanca a cap gènere, sinó que els utilitza i els difumina tots per fer un disc de senzilla i efectiva electrònica.
El denominador comú de les cançons està en 3 elements: en primer lloc, els ritmes trencats, que li donen un aire discontinu i un xic frenètic a les cançons. En segon lloc, la melodia, que pinta els paisatges emocionals bells i coloristes sense embafar. I finalment els baixos, que uneixen els dos mons amb groove celestial.

Al llarg del recorregut assossegat que suposa l’escolta del disc (ideal per fer-la a casa i molt llaminera per exportar-la al directe), hi trobem elements i recursos definitoris de gèneres més concrets: veus angelicals soterrades, melodies pròpies del House o teclats dels vuitanta de synth-pop. Però el disc no és res d’això. El disc és d’electrònica, depurada i imaginativa.

Tot el que havia deixat entreveure Wooky en un EP, Ark (Lapsus, 2010), i en diverses remescles, es veu superat en aquest treball. Des de la portada, una muntanya de Montjuïc esfèrica envoltada d’un cel blau, fins a la última cançó que dóna títol al disc, deixen entreveure que cada pas està pensat i mil·limetrat, i que s'ha realitzat un exercici de risc, executat de forma impecable, que ha donat com a resultat un disc rodó i accessible en el sentit més positiu de la paraula.Fotografia de portada: Arxiu
Text: Carles Fajardo
Correcció:Joanaina Font