5 de febr. 2014

PER MOLTS ANYS, FACEBOOK. PERÒ PER MOLTS MÉS?Fa 10 anys que es va crear Facebook, encara que no va ser fins 2 anys després quan es va obrir al públic en general. En aquests anys s'ha convertit en el gran referent de les xarxes socials, amb milions i milions d'usuaris i beneficis econòmics. Però no és tot tan brillant com sembla. Hi ha històries fosques i moltes prediccions que no porten a l'optimisme total. Si vols saber de què tracten, t'ho expliquem després de l'hipersalt.


Un 4 de febrer de fa 10 anys, es va crear en un despatx de la universitat de Harvard el que avui coneixem com a Facebook, la xarxa social per excel·lència. Va néixer com una xarxa de comunicació entre estudiants però que a poc a poc es va anar estenent fins a convertir-se en el monstre que és a dia d'avui, tant en nombre d'usuaris (1.200 milions de comptes), com econòmicament. Gràcies a això últim, Mark Zuckerberg, el seu jove creador, està en el top 30 de la llista dels homes més rics del món amb una fortuna al voltant dels 28 milions de dòlars.


Els autèntics creadors de Facebook?

Però no tot són xifres positives o històries felices d'èxit. Per exemple, gràcies a la pel·lícula que va fer en David Fincher sobre la creació d'aquesta xarxa social, podem saber que la idea va néixer suposadament d'altres persones: els bessons Winklevoss. Una sentència judicial va fer pagar la "petita" xifra (en comparació amb la fortuna que ha mòlt Facebook) de 65 milions de dòlars en concepte d'indemnització.

A més, un estudi recent preveu el declivi del gegant en pocs anys, tal com es pot llegir en un article al Time, en el qual es parla dels dos investigadors de Princeton que comparen Facebook com una epidèmia: s'estén amb molta velocitat però que, un bon dia, desapareix. De fet s'atreveixen a preveure la pèrdua de fins al 80% dels usuaris cap al 2015-2017. 10 anys són molts. Però aguantaran molts més?


Fotografia de portada:
Text: Christian Peña
Correcció: Montse V.