4 de febr. 2014

EL 2013 EN CINTES (PART I)


La indústria musical ha donat per morta la cinta. Però l'underground mai ha abandonat aquest format amb més de cinquanta anys a l'esquena. Fins i tot s'està vivint un revifament en l'ús de la cinta els últims temps. Encara no està clar si és pur gust, moda o necessitats econòmiques de les discogràfiques i dels consumidors de música. Segurament una mica de tot. En aquest especial farem un repàs de deu àlbums del 2013 editats únicament en casset. Comencem amb una selecció de cinc cintes, des de punk rock fins a black metal, passant per dark wave.


PARALELOFig. 4, Fig. 5 y Fig.6.
Autoeditat – C30

Un dels secrets més ben guardats de Barcelona? Potser sí. Membre de grups com Heads and Heads, Naturalesa Salvatge o Wind Atlas, en Raúl fa dos anys que penja les seves composicions en solitari emmarcades dins un so after punk i synth wave d'alta graduació. Cançons gèlides, a vegades desesperades i de cop plenes de ràbia, sempre mantenint-se dins una certa atmosfera contemplativa. Encaixaria perfectament dins el catàleg de segells com Avant! Records, Dais o Electric Voice Records. Acompanyen la seva música unes lletres sempre enigmàtiques, hipnòtiques i potents. Un valor a reivindicar de la cada cop més prolífica escena synth wave de casa nostra.

♫ PARALELO – Leones en el Vallés


PEDRAFORCAs/t
Triangle Nihilista – C40

Estem davant un projecte en solitari de Marc O'Callaghan, amb cançons gravades entre 2006 i 2008, però que fins a 2013 no van veure la llum. Pedraforca és (a part del millor nom de grup possible) un fotut cavall desbocat de black metal salvatge que beu èpica i menja foscor. Cançons plenes d'aires pagans, culte a les forces de la naturalesa i mesurada brutalitat per arribar a crear himnes. Foscor per totes bandes, ritmes trepidants i un so que vehicula perfectament una angoixa ancestral. El nivell de la cinta és alt, però hi ha una cançó que va més enllà, que marca un punt de no retorn. La cançó en qüestió és “Continuïtat” i és i serà una de les millors cançons editades el 2013. Una autèntica joia parida a una masmorra fosca que es mereix tota la llum d'aquest món.

♫ PEDRAFORCA – Continuïtat


PEDRAFORCA/AGNIESKA ZENOBIAsplit
Triangle Nihilista – C20

Una altra càpsula brillant editada també per Triangle Nihilista. Per una cara, el ja citat Pedraforca, compartint split amb Agnieska Zenobia, misteriós i prodigiós projecte. "Mal rotllisme" pur, que enganxa des de la primera escolta. Agnieska Zenobia és un bosc fosc a mitjanit. És també el batec dels nostres avantpassats, atemorits i indefensos en caure la nit. És una guitarra acústica de textura aspra i misteriosa, i una veu que és un lament, un udol, una puta catarsi emocional.
Per la seva banda, Pedraforca disposa més gemecs brutals, amb unes lletres explícites com mai en altres projectes de Marc O'Callaghan. El so brut i lo-fi el torna a acostar a l'essència del black metal dels vuitanta que va posar Escandinàvia al mapa musical. Puresa màxima.

♫ AGNIESKA ZENOBIA - Untiteled I


LE JONATHAN REILLY7” & rarities
Musagre Tapes – C50

Le Jonathan Reilly és un grup valencià que va plegar l'any 2008. Van deixar un LP i diversos splits i 7”, així com un munt de concerts per la península i la resta d'Europa. Recentment Musagre ha tingut l'encert de reeditar tota la seva discografia excepte el magnífic LP. Es "cascaven" punk abrasiu però molt lluminós. Un dels grans signes d'identitat era una agressivitat al servei d'unes melodies sempre inspirades, i eren marca de la casa unes línies de guitarra juganeres i sempre trepidants. A més, inclou material inèdit, que completa una col·lecció de hits impagable. Ideal per a "completistes" del grup o bé per introduir-se en un d'aquests pilars de l'underground valencià de principi de segle.

♫ LE JONATHAN REILLY – Cara A


SÍCTOR VALDAÑA AND CHECK THIS OUTSII + Luchador
Autoeditat – C30

El passat 2013 ha estat sens dubte un any d'inflexió per a Síctor Valdaña and Check This Outs, que s'han format definitivament com a banda i han tocat moltíssim per tota la geografia catalana. A més, han debutat amb format vinil amb un gloriós 7” farcit amb set himnes. Però el 2013 també ha estat l'any on han editat aquesta cinta, que ajunta el mai editat disc II i el també inèdit EP Luchador. A II hi ha alguns dels temes més celebrats del repertori del grup, com són "Doomed", "Bath Salts" o "I'm dryng up", elevats a categoria d'himnes generacionals. I més himnes generacionals són el que completen la cinta, amb la inclusió de l'EP d'homenatge a l'enyorada botiga de discos Luchador. Per mi, i per moltes altres persones, la cançó “Luchador” és una de les millors cançons de 2013, i la millor del grup. I només la trobareu físicament en aquesta edició en cinta. Amics, sobren els motius per fer-la vostra.

♫ SÍCTOR VALDAÑA & CHECK THIS OUTS – Luchador


Continua.


Fotografia de portada: XX
Text: Xavi Carreras
Correcció: Marta C.