24 de febr. 2014

'CRAFT' PER A MASCLES ALFA #3


Fa unes setmanes vaig fer un curset de ganxet. Una cosa molt típica de les crafties és fer tallers per aconseguir dominar totes les tècniques possibles, no fos que en cas d'apocalipsi no ens poguéssim fer nosaltres mateixes una bufanda. Al curs hi havia un noi, segons la profe, el primer que havia tingut mai a les seves classes. Totes les altres el vam admirar molt i en el fons del nostre cor vam voler que fos el nostre nòvio. Tot parlant de mascles i teixir, una de les companyes del taller ens va explicar que ella recentment havia estat a Estocolm i que allà era ben normal veure homes guapos, alts i rossos fent mitja en públic sense cap problema i sense ser vistos com a bitxos raros. La dada em va deixar en xoc. Homes, guapos, mitja, ganxet, teixir. Això era clarament un tema per al "Craft per a mascles alfa".

És cert que els països escandinaus són més civilitzats i culturalment més avançats que els països del sud, però havia de confirmar la dada oferta per la companya de curs, així que em vaig decidir a investigar a Internet. En altres paraules, em disposava a fer periodisme d'investigació del segle XXI. Sento decebre les noies però vaig trobar poques fotos de nois guapos fent mitja, però sí nombroses referències que relacionen la mitja amb els supermascles com vosaltres i que, evidentment, us han d'interessar.Existeixen diverses publicacions que posen de manifest que teixir no tan sols no està renyit amb la masculinitat sinó que és una habilitat molt útil per a l'home modern. Per exemple, "Knitting with balls", un llibre que demostra aquesta tesi amb casos actuals i històrics d'homes teixint i també ensenya la tècnica a través de diferents tutorials. En el terreny més freak hi trobem "Men Who Knit & The Dogs Who Love Them: 30 Great-Looking Designs for Man & His Best Friend", un volum inclassificable i totalment kitsch però que us pot fer riure una estona i pot ser un bon regal per a un mascle amb gos.

Al voltant d'aquest suposat fenomen de la masculinitat i les agulles es va rodar l'any 2006 "Real Men Knit", un documental nord-americà que mostrava homes teixint amb normalitat i trencava tabús al respecte.A jutjar per tota la informació trobada a la xarxa sobre el tema, he de dir-vos que anem una mica endarrerits respecte a altres punts d'Europa i Estats Units. Sí, en això també. Tal com comentava la meva companya de classe, a Estocolm els homes teixeixen en públic sense problemes, a Londres es fan classes de mitja exclusivament per a mascles, a Nova York es fan trobades de nois, i fins i tot Ryan Gosling ha confessat que la seva idea de dia perfecte té a veure "amb la llana i les agulles".

Amb totes aquestes proves puc afirmar que si llegir és sexy, fer mitja o ganxet s'hi queda molt a prop. Teixir té nombrosos beneficis, tants que recentment ha estat comparat amb pràctiques relaxants com el ioga. Pel que sembla, esteu d'enhorabona, perquè estem trencant tots aquests tòpics que l'associen amb una visió femenina (com si això fos dolent, però aquest ja és un altre tema) i podreu gaudir-ne sense veure amenaçada ni una hormona de testosterona.

Fotografia de portada: Google
Text: Montse Casas
Correcció: Marta C.