7 de gen. 2014

'SIGAN JUGANDO'

Hitabaldaäs
It must be stopped
Any: 2013
Discogràfica: Petit Indie

I ara! De cap de les maneres: no feu cas del títol del segon treball d'Hitabaldaäs, perquè It must be stopped és un disc amb substància en el qual la banda badalonina es mostra més fosca i, per moments, rugosa que al seu primer i homònim CD (tot i que la preciosista "Raindrops" fa aquí d'enllaç amb el to de la seva anterior obra).

El punt àlgid, però, amb diferència d'aquest àlbum és "Dispara y corre", que vindria a ser, tirant de referents d'aquí i d'ara, una inspirada col·laboració entre EH! i Cuzo, on els primers s'encarregarien de conduir la cançó per territoris jazzie-cinematogràfics, i els segons, de les tornades, recordant la peça en el seu sorprenent viratge final als (aquests sí, guiris) Godspeed You! Black Emperor més melanconiosos.

Precisament aquest tema és el que millor sintetitza el melting pot sonor de la banda, on tenen cabuda l'electrònica, el post-rock, el rock experimental, el jazz i el trip-hop, i que viu un altre dels seus moments destacables a "Towards the black hole", amb un inici proper al drum'n' bass, per després, efectivament, endinsar-nos en un forat negre (foscor ambiental; ritmes més crus i contundents, com a l'interessant peça titular), val a dir que no gaire inquietant.

És en aquesta timidesa a l'hora d'apropar-se a l'obscuritat on "It must..." fa fallida, principalment per una producció massa polida que, per exemple, dóna més cos i netedat de la necessària a la veu de Silvia Tobajas (els moments més trip-hopians baixen el nivell de l'àlbum), o a la guitarra de Pere Esteve a l'inicial i remarcable "Govorit Moskva".Tot i aquestes imperfeccions, estem davant un treball, en general, força reeixit, i que troba en la seva concisió compositiva (cinc temes, més les rítmiques i ambientals remescles de dues de les peces a càrrec d'Adyo i Sau Poler) la precisió quantitativa com a obra individual. Així doncs, i insistint en el títol, res de stop o pause durant la seva escolta, i sí tot un clàssic arbitral: sigan jugando.

Text: Arnau Espinach
Correcció: Montse V.