7 de gen. 2014

MÚSICA PER DOTZENES #0 (Una declaració d'intencions)


“Música per dotzenes” serà una columna setmanal per parlar de coses que no tenen cabuda dins les publicacions “normals” d'aquest web. De discos que no són discos, de formats una mica al marge, de peus de pàgina o vermuts que s'allarguen. Coneixeu aquesta cançó dels Comet Gain que parla dels cassets recopilatoris? Diu “Recorda tots els grups que mai no van tenir cap esperança/ “Checks and credits” de Toulouse/ era aspre, era genial/ la història invisible d'aquests grups/ com un edifici construït a terreny fèrtil/ però jo tinc aquest fanzine i els 45 s/ i prometo no deixar-los morir”. Aquesta és la meva intenció amb aquesta secció, una columna setmanal parlant de música que existeix dins els formats més fràgils. Singles, cassets, cançons perdudes en un recopilatori, un vídeo o només a la memòria. La meva intenció és deixar-ne constància, no deixar-los morir.


La idea no és fer-me el raret ni buscar el més estrany del més estrany, però sí que intentaré no parlar de coses que tothom sàpiga: quina gràcia pot tenir llegir el que ja podeu trobar vosaltres mateixos? Per escoltar alguna d'aquestes coses no us servirà de gaire saber utilitzar el Google. Però segur que podeu arribar-hi d'alguna altra manera. Jo ho vaig fer i no és que sigui massa espavilat. Res que mereixi la pena es pot aconseguir amb només un clic. Si no esteu disposats a fer el petit esforç d'investigar o d'interactuar amb altres persones, que no us sàpiga greu. Seguiu endollats al maleit Spotify o fent “Me gusta” al Facebook com micos sacsejant-se la titola. Però la vostra vida no té perquè ser trista, ni aïllada ni tan avorrida.

El nom de la secció està tret de les nits que organitzava l'Ira Kaplan (Yo La Tengo) al cafè Folk City de Nova York, on feia tocar a tres grups nous o grups antics infravalorats per tres dòlars. Allà van fer alguns dels seus primers concerts a la ciutat els Replacements, Hüsker Du, Meat Puppets o Sonic Youth. Serveixi d'homenatge a tots aquells que ajuden que els grups creixin i es moguin. Petits promotors, segells, botigues, sales de concerts, ateneus o okupes, públic... Sense totes aquestes persones més o menys anònimes encenent la flama, difícilment haurien arribat a ser els Replacements, Hüsker Du, Meat Puppets o Sonic Youth que coneixem. Avui potser en devem ser dotzenes: demà en serem molts més. No espereu ningú, sigueu incondicionals i orgullosos, feu córrer la veu. Aquests grups poden ser la vostra vida.


Fotografia de portada: Cartells de "Music For Dozens"  
Text: Quique Ramos   
Correcció: Montse V.