9 de gen. 2014

L'ACOMODADOR #46 · 10 PEL·LÍCULES PER ESTAR ATENTS EL 2014


Amb l'arribada de l'any nou, cal donar una ullada a allò que ens oferiran els 365 dies que tenim per davant cinematogràficament parlant. Sol ser difícil preveure quines seran les grans sorpreses de l'any, ja que les expectatives no sempre tendeixen a complir-se, però el que sí que és cert és que 2014 es presenta amb un bon grapat de noms importants com a carta de presentació. Eastwood, Burton, Anderson (per partida doble), Fincher, Jonze... tots ells ens arrossegaran a les sales durant els propers 12 mesos. Per tenir un petit tast del que podrem trobar, aquí teniu una desena de títols que no caldrà oblidar.

La Venus de las Pieles (Roman Polanski, 2013)

Roman Polanski sembla haver agafat el gust a la dramatúrgia. Després de la potent i àcida crítica del comportament humà davant els conflictes que hi havia darrere Un Dios Salvaje (2012), el director polonès torna a portar una obra de teatre al cinema. Aquest cop és La Venus de las Pieles, una comèdia negra de tan sols dos protagonistes i un sol escenari escrita per David Ives, en què la tensió i atracció va creixent de forma constant i obsessiva. Polanski, que aquest cop ha rodat en francès, compta amb Mathieu Amalric i Emmanuelle Seigner com a intèrprets. Estrena: 31 de gener.

Her (Spike Jonze, 2013)

Tot el que fa Spike Jonze és digne d'atenció, i aquesta història és d'aquelles que de ben segur ens marcaran. Her ens situa en un futur proper i ens endinsa en la vida de Theodore, un escriptor solitari que adquireix una nova tecnologia d'intel·ligència artificial pensada per satisfer totes les necessitats d'una persona com ell. El realisme d'aquest sistema operatiu és tal, que Theodore s'enamora de la seva veu femenina i comença així una estranya relació. Si tot això està protagonitzat per Joaquin Phoenix i la veu resulta ser la de Scarlett Johansson, l'atractiu del film encara creix més. Estrena: 28 de febrer.Dallas Buyers Club (Jean-Marc Vallée, 2013)

Un dels actors que està fent un important salt qualitatiu a la seva carrera és sens dubte Matthew McConaughey. Ja va sorprendre a tothom a Mud (Jeff Nichols, 2012), però ara apunta directament a l'Oscar –de moment, ja està nominat al Globus d'Or– gràcies al seu paper protagonista a Dallas Buyers Club. El film està dirigit pel canadenc Jean-Marc Vallée, un dels directors més destacats de l'escena independent, i està basat en la història real de Ron Woodroof, un home que va lluitar contra la sida a finals dels anys 80, quan els recursos per fer-ho eren molt escassos. Estrena: 14 de març.

El Gran Hotel Budapest (Wes Anderson, 2014)

No hi ha actor que es resisteixi als encants de Wes Anderson, i això ho demostren repartiments increïbles que inclouen noms com Ralph Fiennes, Bill Murray, Jude Law, Willem Dafoe, Saoirse Ronan, Tilda Swinton, Harvey Keitel, Edward Norton, Jeff Goldblum, Adrien Brody, Owen Wilson, Jason Schwartzman, Tom Wilkinson o Léa Seydoux. Tots ells –sí, tots– són els que trobarem a El Gran Hotel Budapest, la nova comèdia de l'inigualable director texà, que ens situa a la primera meitat del segle XX en un embolic al voltant d'una obra d'art robada. Promet estil 100% Anderson. Estrena: 21 de març.Jersey Boys (Clint Eastwood, 2014)

A aquestes altures, no podem retreure res a Clint Eastwood, si bé és cert que els seus últims títols han esquivat l'excel·lència a què ens va tenir acostumats durant un bon temps. El seu nou projecte és una mica inusual per ell, ja que Jersey Boys és l'adaptació d'un musical sobre la banda 'Four Seasons', una de les més exitoses dels anys 60 a Estats Units, i en concret sobre la vida del seu líder Frankie Valli. La història mescla l'evolució del grup amb les polèmiques de Valli i la seva perillosa relació amb la màfia. Si algú pot treure-hi suc i també tractar-ho amb rigor, aquest és el mestre Clint. Estrena: setembre de 2014.

Gone Girl (David Fincher, 2014)

Si ens demanen un director que hagi marcat el thriller en els últims 20 anys, poques persones no pensarien en David Fincher. És per això que el retorn del director amb una pel·lícula purament d'aquest gènere és una de les grans notícies de l'any. Gone Girl tracta sobre la desaparició misteriosa d'una dona el dia del seu aniversari, i les acusacions dirigides al seu marit com a sospitós d'haver-la matat. El protagonista, Ben Affleck, destrempa una mica, però si algú sap portar la batuta de forma brillant amb històries d'aquest tipus, aquest és el senyor Fincher. Estrena: octubre de 2014.

Big Eyes (Tim Burton, 2014)

Aquest no serà només un moment històric de l'any, sinó de les últimes dècades de la història del cinema. I és que Tim Burton presenta una pel·lícula on no apareixen ni Johnny Depp ni Helena Bonham Carter. Són Amy Adams i Christoph Waltz els qui prenen tot el protagonisme a Big Eyes, film basat en el cas real d'un matrimoni, Margaret i Walter Keane, que feia i comercialitzava amb gran èxit retrats de nens amb els ulls exageradament grans. Caldrà esperar una mica perquè arribi encara, però de ben segur que l'expectació anirà creixent durant l'any. Estrena: desembre de 2014.

Se Levanta el Viento (Hayao Miyazaki, 2013)

Els qui vam tenir la sort de gaudir-la a Sitges ja podem parlar amb coneixement de causa de l'última pel·lícula d'Hayao Miyazaki. I dic última perquè l'animador japonès ha assegurat que es retira com a director, encara que seguirà la seva tasca a l'estudi Ghibli. Se Levanta el Viento és una bonica història de marcat caràcter autobiogràfic on Miyazaki es mostra més madur que mai i apel·la al realisme abans que a la fantasia a la qual ens té acostumats. Una història d'amor narrada amb una tendresa molt especial, i a la vegada un bocí de la història del Japó durant la 2a Guerra Mundial. Estrena: sense definir.Inherent Vice (Paul Thomas Anderson, 2014)

Després de deixar-nos tots una mica descol·locats amb l'estrany magnetisme, però a la vegada desconcert que provocava The Master (2012), Paul Thomas Anderson ataca de nou adaptant la novel·la negra Inherent Vice. Explica la història d'un detectiu privat que és contractat per la seva exparella per investigar la desaparició d'un amant d'ella, un important magnat del sector immobiliari. Joaquin Phoenix torna a ser el protagonista, i aquest cop està acompanyat de noms de la talla de Josh Brolin, Owen Wilson, Benicio del Toro, Sean Penn i Reese Witherspoon. Quasi res. Estrena: sense definir.

Maps to the Stars (David Cronenberg, 2014)

Un psicoterapeuta que escriu llibres d'autoajuda, amb una dona sobreprotectora, un fill que havia estat una estrella de la televisió i ara és a rehabilitació, i una filla que acaba de sortir del manicomi. Aquest és el panorama amb què David Cronenberg planteja Maps to the Stars, un retrat sobre l'obsessió per la popularitat, una qüestió que de ben segur identificarem amb la societat actual. El director canadenc compta amb un repartiment format per John Cusack, Julianne Moore, Mia Wasikowska i Robert Pattison, amb qui torna a confiar després de Cosmopolis (2012). Estrena: sense definir.

Fotografia de portada: XX
Text: Martí Aragonès
Correcció: Montse V.