22 de gen. 2014

FAIRPHONE I BLACKPHONE, ALTERNATIVES AL MÒBIL CONVENCIONALÚltimament només sentim parlar dels telèfons de Samsung i d'Apple. Que si el meu iPhone o el teu Galaxy. Òbviament hi ha més alternatives i marques, però si de veritat voleu dues alternatives que us faran ser no només diferents de la resta dels vostres amics sinó també col·laborar amb el comerç just o fugir de les xarxes de vigilància global, llegiu després de l'hipersalt, que les trobareu.


Si ets dels que penses que comprar un mòbil és afavorir el capitalisme i enfortir el sistema, no cal que deixis de fer-ne servir o de comprar-ne. Això vol dir també que no coneixes encara el Fairphone. Fairphone és una iniciativa nascuda a Holanda que es basa en el comerç just, és a dir, per posar un exemple, els materials amb què es fabrica aquest mòbil provenen de països (com el Congo) on els diners no aniran a finançar cap conflicte bèl·lic ni cap formació militar. A més es crearà un fons de beneficis que aniran a aquests treballadors implicats en la producció de l'aparell i que estaran destinats a la millora de les condicions de feina, de vida o d'educació.


Foto de rigor per vendre el projecte

Està clar que les altes prestacions no són el seu punt fort, encara que no et quedaràs curt en comparació amb la resta de telèfons que hi ha al mercat, però realment es tracta d'una compra ètica, solidària i sostenible, ja que algunes de les peces que componen l'aparell són reciclables. I és veritat que hi ha algun dubte sobre el seu ensamblatge (es fa a Xina, en una empresa suposadament amb els mateixos valors), però el conjunt de valors ètics global d'una compra així val la pena.

En canvi, si ets dels que les notícies sobre la NSA i Snowden t'han fet pensar en teories conspiratòries o que realment ens espien a tots, hi ha un telèfon per a tu: el Blackphone. El que pretén l'empresa espanyola que desenvolupa aquest producte (i que el presentarà de manera oficial al Mobile World Congress de Barcelona) és protegir-te de qualsevol xarxa social, sistema de missatgeria o cercadors que registren qualsevol cosa que cerquis. Com ho fan? Doncs fent servir programari lliure amb encriptacions i controls de la privacitat que no dóna cap altre sistema. Tot de manera segura i confidencial.


No cal anar vestit així per protegir-te dels espies

El Fairphone ha exhaurit la seva primera tongada, que va ser tot un èxit, i ja en prepara una segona per als que s'hi vulguin apuntar. I el Blackphone promet ser un dels mòbils dels quals més es parlarà al MWC de Barcelona d'aquest febrer. Però, sense dubte, aquests dos telèfons tenen trets prou diferencials de la resta de la seva competència. Així que si vols ser diferent, ja saps què et pots comprar.


Fotografia de portada: Arxiu
Text: Christian Peña
Correcció: Marta C.