2 de gen. 2014

ELS DISCOS DE 2014


Any nou, discos nous. Comencem gener amb un grapat de material del bueno que ens espera per l'any vinent i que repassem en aquest quilomètric post on trobareu quins seran els vostres –i nostres– àlbums favorits dels propers mesos. Hi ha una mica de tot per triar i remenar, però el que és segur és que ens espera un any excitant i pleníssim de bones cançons. Ens hem posat en contacte amb grups i segells i aquest és el resultat, que comença amb Son Bou, acaba amb La Ruinas i passa per No More Lies, Joan Colomo, Me and The Bees, Esperit!, La Brigada o Univers entre molts i molts d'altres.


Comencem el 2014 amb un EP que ja vam poder comprar a la fira de discogràfiques independents del CCCB a finals de desembre, és el de Son Bou, que presenten el seu debut llarg (6 cançons) de la mà de Hao!Discos. Amb formació trio ja consolidada: Sergi de Le Pianc i Viva Ben-Hur, la Rosa de Sam & Cooke i en Txuso Fernández. Twee garatgero i sorollaco que ens estrena l’any. Uns altres dels quals ja hem escoltat un avançament són els No More Lies. Els dinosaures del hardcore guixolenc tornen a la carretera i per fer-ho estrenen disc –In the shade of expectation– que sortirà el 28 de gener sota la batuta del seu segell de sempre, Bcore. Precisament els bcores seguiran sent una de les discogràfiques més actives i prolífiques, com han fet tota la vida. De moment, i només entre gener i abril, ja tenen previstos diversos llançaments més, a banda dels NML: Encono (el 30 de gener) i Èric Fuentes (4 d’abril). Quedem a l’espera de què passa amb Nueva Vulcano per veure si aquest serà l’any del seu quart disc, de moment ens haurem de conformar amb un més que probable nou treball de Jupiter Lion i alguna cosa en format single de Dulce Pájaro de Juventud. Joan Colomo, també amb Bcore, aquesta temporada ha faltat a la cita de disc per any però tornarà el 2014 amb disc (La Fília i la Fòbia) i una nova formació en directe.

Les Me and the Bees són un dels llançaments estrella de La Castanya per a aquesta primera meitat d’any. Amb canvis a la formació (l'Eli ha abandonat la banda però no el projecte de Fighter Pillow, de qui també hauríem d’escoltar el debut enguany), l’Esther Margarit combina ara baix i veu amb l’ajuda puntual en directe de Guillem Caballero (Surfing Sirles, Joan Colomo) al teclat i la Inés Martínez (La Célula Durmiente) també al baix. El segon disc de Me and the Bees es dirà Mundo Fatal i ja s’ha gravat als estudis Caballo Grande d’en Cristian Pallejà. Per l’estudi de Les Corts també passaran els Beach Beach, el nostre combo favorit de Mallorca afrontarà el seu segon disc després de ser el grup revelació de 2012. Més La Castanya, la primera edició de l'Imaginary Third de The Van Pelt, mític grup dels 90 provinents de New Jersey amb Chris Leo (germà de Ted Leo) a les seves files.

De La Castanya passem a Sones, que ha acabat 2013 amb un fitxatge de luxe, els càntabres de Templeton, amb Brian Hunt (ex-Half Foot Outside) a les seves files i cançons meravelloses a les esquenes (escoltin “La Rana”, “Brasil” o “Los Días”, per dir-ne tres). Sortirà al març. La flota Sones també publicarà el nou disc de Dotore i un Minimúsica, dedicat a l’ensenyament i amb cançons de Christina Rosenvinge, Marlango, Alondra Bentley, Miqui Puig, Refree, Candela y Los Supremos, María Rodés, Rocío Márquez, Papá Topo, Joan Colomo i The Free Fall Band. Compte amb aquests dos últims perquè les cançons que presenten al Minimúsica són hits de salvar la vida. Més fitxatges, el de Renaldo & Clara que salten d’Elephant a Bankrobber. Els empordanesos estan d’enhorabona, ja que no només editaran el primer LP dels lleidatans (de títol Fruits del teu bosc, sinó que ja tenen llest el nou disc d’un dels seus referents històrics: Mazoni. Jaume Pla presenta el seu setè disc, que es diu aviat, i ens fa pensar que tots plegats ens hem fet grans. Quin drama. El bisbalenc sembla que deixa passar una mica la boira per tornar a veure el sol en forma de pop amb Sacrifiqueu la princesa (21 de gener). El seu company de generació, Sanjosex, també hauria de treure disc amb l’any més avançat, un treball que produeix Quimi Portet. També amb Bankrobber apareixerà el segon disc d’un bon amic d’aquesta casa, en Mau Boada AKA Esperit!, que publica La Lluminosa el 4 de febrer, poc abans tocarà a l’Heliogàbal per ensenyar-lo en un concert acompanyat d’Atomizador. La llista dels reis dels gironins acaba amb un nou single de Macho, encara sense data de sortida.

Els The Free Fall Band estrenaran segell (El Segell del Primavera) i productor de luxe que encara no ens deixen dir i com que som bones persones, callarem. El seu segon disc sortirà cap a la primavera. Uns altres protegits, sí, aquell grup que ha sortit més a Gentnormal el 2013 que a la suma de tot l’Internet mundial, els vàlius. En Pol i en Gerard, en Gerard i en Pol tornen a gravar amb en Cristian Pallejà per al seu segon i esperat disc. Amb Indian Runners també apareixerà el quart disc de Pere Agramunt i els seus La Brigada. Després del sabor agredolç que ha deixat Incerta Glòria hi ha ganes de tornar a escoltar els de Vilanova. Anem acabant amb el bloc de La Plana, és a dir, els Famèlics. Abans que res, no confirmen què passarà amb Dofí Malalt i el seu probable fitxatge per K Records, però sí que el 2014 hi haurà discos dels emos dels Ohios, els raca raques dels Univers i Germà Aire (de les cendres de Mates Mates), a més d’un casset to loco de Bobby Burg (Love of Everything, Joan of Arc) que segons ens expliquen tindrà 42 temes amb una durada de poc més de 20 minuts.

Més coses sueltes per anunciar: el tercer disc de La Banda Municipal del Polo Norte, que es dirà Calor i que segurament serà autoeditat, el gran –grandiós– German Carrascosa i la Alegria del Barrio, un nou LP de l’ex-Bananas sempre és motiu suficient per agafar una cogorza més que digna, com també ho és un nou disc del grup més divertit del planeta Terra, els Kana Kapila, també amb disc el 2014. Els Desert faran les Amèriques amb un EP per a Minty Fresh i els valencians de Burka for Everybody editaran un 12" de Gary War, coses de •Y•, Antiguo Régimen, Billy Bao, German Army. Tot molt bèstia i molt guapo. Això últim és una frase del mail que m’ha enviat el Lluís, que s'emociona i parla així. El microsegell Snap Clap Records també prepara discos llargs d'Evripidis & His Tragedies i Matrimonio , després dels seus singles de 2013. Ja sí, acabo amb nou material de Coàgul, Liannallull i dels grups del col·lectiu Detakon. I esperem escoltar alguna cosa de Sot, la nova banda de Marc Balfagón, Miquel Cabal i Nacho Maure.

Ah, i l’altre dia els Beef van dir al Facebook que potser tornaven, i els entranyables penjats de Lost Fills, i Las Ruinas, que treuen coses cada dos per tres. També hi ha el disc d'homentatge a l'Uri Caballero, amb versions de grups on havia militat l'Uri. Es presentarà amb un concert el proper 8 de març a l'Estraperlo.

...i una pregunta a l'aire, finalment veurà la llum el famós LP conjunt d'Epic Kind i Las Dolores?

Fotografia de portada: Kana Kapila
Text: Jordi Garrigós
Correcció: Montse V.