8 de gen. 2014

DEATH COMES TO PEMBERLEY: UN JANE AUSTEN DETECTIVESC

Les produccions d’època de la BBC amb origen literari són un gènere televisiu en si mateix. Si fem repàs de totes les emeses per la cadena pública britànica, l’autora estrella és, sens dubte, Jane Austen. Però un cop hem adaptat totes i cadascuna de les novel·les de la escriptora vuitcentista, com podem seguir estirant el xiclet? Traslladant a la petita pantalla tots els productes derivats del seu imaginari. La nova prova d’això la trobem amb Death Comes To Pemberley, una minisèrie basada en la novel·la homònima de l’autora P. D. James, escriptora anglesa de trames detectivesques.

Death Comes to Pemberley recupera els personatges de la novel·la més emblemàtica de Jane Austen, Orgull i Prejudici, sis anys després del seu casament. Elizabeth Bennet i Mr. Darcy són ara marit i muller i viuen a Permberley, l’espectacular propietat familiar. Com tot no pot ser perfecte, P. D. James aporta un to de misteri introduint un assassinat a les possessions dels Darcy i posant la parella protagonista al mig d’un escàndol. D'aquesta manera Elizabeth Bennet es veu obligada a exercitar les seves dots detectivesques per aclarir el misteri i de pas assegurar el futur i l'estatus de la seva família.

La nova producció de la BBC és un bon passatemps. No és innovadora i segurament algun amant ortodox de les novel·les de Jane Austen considerarà que la trama s’allunya força del segell de l’escriptora, però és un bon remei per passar el “mono” de les produccions d’època. Potser li podríem tirar en cara la tria dels actors protagonistes, Anna Maxwell Martin i Matthew Rhys, que no acaben de fer-se amb el paper i als quals ens costa veure com la parella icònica que haurien de ser. Com sempre passa, és inevitable recordar altres Mr. Darcy i Elizabeth Bennet i sentir-ne enyorança, especialment si pensem en l'adaptació de la BBC més cèlebre d’Orgull i Prejudici, protagonitzada per Colin Firth i Jennifer Ehle l’any 1995. Com explica Toni de la Torre, l’actriu encarregada de donar vida a Lizzy Bennet descol·loca l’espectador, potser perquè aquest s’ha quedat estancat en una imatge idealitzada de la protagonista .

Deixant de banda l’elecció dels actors principals, la mini-sèrie és un producte digne, menys esperpèntic del que podria semblar al llegir l’argument malgrat l’accent culebronesc del tram final.Això sí, és només apte per coneixedors de l’obra d’Austen i experts en la trama d’Orgull i Prejudici, per tal de poder identificar els personatges i els seus recorreguts vitals.

Death Comes to Permberley no passarà a l’Olimp de les adaptacions clàssiques de la BBC - per mi aquest espai sempre l’ocuparà la mini-sèrie de Colin Firth i la versió d’Emma protagonitzada per Romola Garai – però és un experiment interessant per una tarda de sofà i manta


 Fotografia de portada: BBC 
Text: Alejandra Palés
Correcció: XX