28 de gen. 2014

AVENTURA ENTRE ESTRELLES I PLANETES

We Are The Hunters
Outerspace Movements
Any: 2013
Discogràfica: Burka For Everybody, Verlag System

Un altre encert de Burka For Everybody (coeditant amb Verlag System), aquest cop apostant per We Are The Hunters, que des de Madrid disparen una refinada amalgama de kraut i space synth.

Alemanya, dècada dels setanta. Els sons sintètics projectats a través de sintetitzadors analògics revolucionen la música per sempre més. Sota el mantell del compositor Karleinz Stockhausen va néixer una generació de joves músics que van dotar la música alemanya (i per extensió l'europea) d'una recuperada tradició diferenciada de la nord-americana. Grups com Can, Kraftwerk o Tangerine Dream en són clars referents.

Aquesta tradició va traspassar les fronteres germàniques per arribar fins als nostres dies en discos com el que ens ocupa, Outerspace Moments dels madrilenys We are the Hunters. És, sens dubte, un exercici de gènere. Un homenatge a una tradició, a un so i a una estètica. Tot i això, no estem davant d'un exercici buit o imitatiu. Outerspace Moments és un brillant i lúcid exercici de krautrock sintètic, música per a escenaris sci-fi i un fotut homenatge a la relació humà-màquina.

El disc té una estructura d'aventura. La cara A està formada per una epopeia de 18:51 minuts, titulada “Space Gas Station”. Pura èpica, en un crescendo memorable que ens condueix pels passadissos d'una nau espacial en problemes. Escoltes el tema i es va creant una sensació d'angoixa que creix, creix i creix. I quan s'acaba, tornes a respirar. La cara B està formada per tres composicions de caràcter més breu, i és una continuació del viatge, a partir de foscor i cert mal rotllo, fent-nos pensar en la idea de deriva. Podríem establir que la cara A és més frenètica i la B, més contemplativa, complementant-se l'una amb l'altra a la perfecció.

Menció a part es mereix el treball gràfic de l'LP, amb una portada que ja podem definir com a mítica. L'autor, Alonso Urbanos, dota el disc d'una identitat gràfica perfectament casada amb la música, que és com hauria de ser sempre. Gran disc amics, amb un concepte molt clàssic d'LP, tot i estar emmarcats en un corrent d'aires futuristes.

Passin i viatgin.
Fotografia de portada: Arxiu
Text: Xavi Carreras
Correcció: Montse V.