13 de des. 2013

SELFIE: QUAN EL NARCISISME ES TORNA VIRALObama ha fet reflotar la moda, però aquesta és una tendència que ja porta un temps a la xarxa i als portals de fotografies: les autofotos o selfies. En podem trobar de molts tipus i, sobretot, de gent famosa. Saps de què parlem? Has vist les més curioses? I saps per què Obama està relacionat amb aquest tema? Si vols respostes, et convidem a descobrir-les després de l'hipersalt.


Fa pocs dies es va celebrar a Sud-àfrica el funeral per la desgraciada mort de Nelson Mandela. I tot i la importància de l'esdeveniment, del que més s'ha parlat ha estat del fals sordmut i de l'autofoto de Barack Obama amb Helle Thorning-Schmidt (primera ministra danesa) i David Cameron (primer ministre britànic). La ja més que famosa selfie (de la qual segurament mai veurem la versió definitiva) ha portat aquest fenomen a les portades de molts suposats diaris o a ser l'expressió de l'any del diccionari Oxford.


"Postureo"?

L'expressió selfie prové de l'anglès self-portrait photograph, és a dir, foto autoretrat. Aquest fenomen ha crescut, sobretot, gràcies a les xarxes socials (Facebook, Twitter, Instagram, etc.) i a l'ús massiu de l'smartphone, tot i que el seu naixement va ser fa una dècada aproximadament. Molts famosos, des de Beyoncé fins a Neymar, passant pel Papa Francesc, han portat l'expressió a estar de moda durant aquests últims mesos, i Obama ha aconseguit el colofó (i ha augmentat l'horrible llista de selfies en funerals).


El Papa és un modern?

No menys famoses són les fotos robades del mòbil piratejat d'Scarlett Johanson, el sexting entre Kim Kardashian i Kanye West, l'astrounauta Luca Parmitano des de l'estació Europea o la prostituta de Brasil que suposadament va mantenir relacions sexuals amb Justin Bieber. Però el que s'autoproclama líder del "moviment selfie" és Bennie Winfield Jr. de qui fins i tot el New York Times ha parlat, i si no sabeu per què, aquí teniu el seu Instagram.


Fotografia de portada: Arxiu
Text: Christian Peña
Correcció: Joanaina Font