17 de des. 2013

PER NADAL, CONCERTSReferint-nos a concerts musicals (i no de nadales, evidentment), ¿quants cops hem sentit (i dit) allò de "no fan res" durant les festes de Nadal, i hem acabat anant al cinema, a fer una cervesa o simplement a donar un volt per no quedar atrapats dins una sobretaula infinita de torrons embafadors i cava esbravat? Doncs, desenganyem-nos: sempre hi ha hagut bolos per aquestes dates, i, just aquest 2013/14 encara n'hi haurà més, molts més. A continuació, les recomanacions que us fem des d'aquesta casa de renegats del Nadal a tres bandes i els cotillons televisius.


KOKOSHCA | 20 de desembre | La [2] | 01.00 h

He tingut debats desproporcionadament violents sobre si tenen el pitjor o el millor nom del món. Tamborets de bar pels aires, quintos trencats per la meitat, nassos dessagnats, llavis inflats. Acabades les hòsties, ens adonàvem que no són Kokochas (com el plat) i sí Kokoshca, com el pintor, escoltàvem “La Fuerza” i tots, tots, sabíem que aquella cançó era, és, nosaltres. S’han fet pocs himnes més generacionals i emocionants que aquest: ”Somos como los mosquitos que acuden zumbando a la luz del neón / Y acabar con mis amigos bebiéndome a tragos toda mi juventud”. Ja han passat dos anys de l’EP que van treure amb Elephant i ja anava tocant nou material per pal·liar el mono, tercer disc d’estudi (entremig hi ha cassets i altres rareses) amb les píldores de sempre: una mica de la Velvet per aquí, punk-pop pamplinca per allà, desquicie rotllo Suicide. Què coi passa a Navarra que TOT el que fan mola? Bananas, Half Foot Outside, Los Ginkas. En fi, que els Kokoshca presenten, segurament, el millor disc que han fet a Espanya el 2013, o a Euskal Herria. O als dos. Jo què sé, aneu-hi.

UNIVERS + OCELLOT | 21 de desembre | La Impremta (Girona) | 22.15 h

La bona gent de l'associació Pol·len de Girona munta un altre cop el concert de Nadal. Aquesta vegada, tornen a apostar pel producte interior. La nova formació d'Ocellot inclou dos gironins (bateria i baix), i a Univers en podem trobar un altre. Les conclusions d'una Girona sorollosa, atmosfèrica i moderna poden ser precipitades. Només serà aquesta nit, només seran aquest dos grups els que tractaran el cel i la volatilitat densa de la música. Ara falta veure la resposta del públic, el handicap més gran de la ciutat.

BILL, MORAY, & BILL | 21 de desembre | Espai Niu | 20.45 h

Vindran del nord –Finlàndia– abans de Nadal, però no duen barba, no vesteixen roba amb els colors de Coca-Cola, i el seu regal són un bon grapat de cançons de pop-folk psicodèlic. Això sí, ens prenen el pèl igual que els nostres pares perquè no són tres, sinó dos, Jenna i Matti, i els podrem trobar a Niu la mateixa nit que visitaran Razzmatazz (The Loft) uns pioners del neofolk (Death in June) i al CAT Tradicionàrius tindrà lloc la tercera de les quatre funcions barcelonines –del dia 19 al 22– de Jisàs de Netzerit, el concert-obra de teatre de Pau Riba i De Mortimers on col·lideixen Els Pastorets, Star Wars, i l'actualitat politicosocial satiritzada (el subtítol d'aquest any, La Boa Quetelene, promet). Les representacions jisasàniques arribaran durant les festes a Tiana –dia 23–, Mataró –dia 25–, Les Borges Blanques –dia 26–, Lleida –dia 27–, Sabadell –dia 28–, i Guissona –dies 29 i 30.NUEVA VULCANO +VÀLIUS | 22 de desembre | Estraperlo | 19 h

Ulls humits i tremolor als dits. Els Nueva Vulcano tornen als escenaris amb cançons noves (“Todo por el bien común” i “Mogollón") i presentant single i llibre, Hasta la Boya y Volver. I això és notícia, és clar, però al cap i a la fi el realment important és que amb els tres (més un) armats d'instruments, repetirem els costums que fa massa que no fem amb ells. De cantar totes les cançons, d’alçar al puny, d’empènyer el del costat i de trobar una comunió públic/grup que no té cap altre grup català. Sona tòpic gastat, però és així. Ningú ho aconsegueix com ells, i segurament ningú gaudeix de la fidelització que tenen ells. I creieu-me que no és gratuït. Els acompanyen els vàlius, presentant per darrer cop les cançons d’Escola. Què us hem de dir dels vàlius a aquestes altures de la partida? Que són uns altres favorits. Amics, els Nueva tornen a ser aquí.

ROMBO | 26 de desembre | Alfa Bar | 21.30h

Pot resultar agosarat recomanar el concert d'una banda de la qual només es pot escoltar una cançó per Internet, i que farà de telonera de The Seihos, però qui vol sorpreses agradables ha de prendre riscos, i fa l'efecte que l'aposta per fer baixar els torrons de Nadal i Sant Esteve amb el pop garatger d'aquest quartet barceloní no acabarà en fiasco. Els valents de Vic (Jazzcava. Dia 27), Sant Feliu de Llobregat (Els Pagesos. Dia 3), i Torelló (Atmosfera. Dia 4) tindran el mateix repte durant les festes.

JOAN COLOMO REINVENTA LA RADIOFÓRMULA | 27 de Desembre | Sidecar | 22h

Ho crec i els ho he dit a tots tres. L’espectacle –per dir-ho d’alguna manera– de Joan Colomo Reinventa la Radiofórmula s’hauria de fer un cop l’any, només, així tindria aquella aroma especial de les grans nits. Però és tan divertit que no paren de demanar-los-hi, i és lògic, perquè és un desfasament digne de viure. El cas és que en Joan Colomo, en Xavi Garcia i el Guille Caballero repeteixen la ja històrica nit de l’any passat a la sala Barcelonina. Dir repeteixen és bastant relatiu, perquè a banda d'algunes tornades, no se saben cap lletra i se les inventen pràcticament totes. Poc a dir que no expliqués en aquesta crònica eufòrica que vaig escriure l’any passat, poc abans de Cap d’Any. Es casi una experiencia religiosa, i si us ha agradat la conclusió, els podeu demanar que la toquin.

FLOR BRAIER | 27 de desembre | Alfa Bar | 21.30h

El seu primer concert a Catalunya dins la gira peninsular que realitzarà per festes serà el dia 20 a Niu, però, no sé si advertida sobre la tira de sopars d'empresa i reunions d'estudiants que es fan a la ciutat el divendres abans de Nadal, la cantautora argentina, que també actuarà a Platja d'Aro (Centre Avenir Fanalenc. Dia 29), s'ha buscat una altra data a Barcelona per presentar-nos les seves peces de folk cantat tant en castellà com en anglès. Així mateix, els amants del gènere hauran d'estar atents a la telonera que acompanyarà a Braier a la localitat gironina, la barcelonina Mad'zelle, ja que la tindrem també per la ciutat comtal (dies 23 i 28), Manresa (dia 22), Granollers (dia 27) i Girona (dia 4) durant aquestes setmanes de canvi d'any.COÀGUL + FUCKING CHRISTMAS ENSEMBLE (LA ORQUESTA DEL CABALLO GANADOR, DETAKON, DUO CAPHRE...) | 28 de desembre | Lupita del Raval | 21:30 h

Tot i que les actuacions que Marc O'Callaghan ha realitzat aquest any amb un equip potent (Sónar; l'aniversari d'Ones de Crom) han resultat esclafadores com mai, tot el volum que perd a les distàncies curtes les guanya en força escènica, i, en aquest sentit, pocs caus més adients que Lupita per gaudir de l'abrasivitat industrial i la poesia alhora terrenal i esotèrica del nostre protagonista. Aquell mateix dia, però a la Sala Ramon Barqué i a la tarda, els amants de l'experimentació fosca també tindran l'opció d'anar a veure la proposta industrial i còsmica de Stahlfabrik. Malson abans de Cap d'Any.

ME & THE BEES+ALIMENT+BEACH BEACH+FURGUSON+BISCUIT | 28 de Desembre | La 2 | 21 h

No us enganyarem, va fer certa rabieta veure com la gent de La Castanya anava a celebrar el cinquè aniversari a Madrid aquest passat estiu. Vam posar cara de nineta mentre ens queia una llàgrima lentament i exclamant: “I nosaltres què?” Doncs a última hora ens trobem amb una gran festa del segell, sense grups de fora, només amb els d’aquí, que al cap i a la fi són els nostres favorits. Repassem: Furguson, els únics amb material nou ja editat (i un dels nostres favorits de l’any), dues bandes ja a l’estudi per treure nou LP durant 2014, Beach Beach i Me and the Bees, els Aliment, que també gravaran alguna cosa i els veterans vilanovins de Biscuit, que enguany han celebrat 20 anys (oju, vint anys és diuen aviat) a dalt dels escenaris. La darrera gran nit de la música local a Barcelona el 2013 és aquesta. Support your local bands, que diuen.

JANSKY -A LA FOTO- | 29 de desembre | Heliogàbal | 22 h

Ja ho vam destacar a Gent Normal a la ressenya del seu primer disc: "(...) únics en la seva espècie". Després de tenir-los aquest any al Sónar, al Manrusionica, a NAUB1, i a l'Alfa Bar, Laia MaLo i Jaume Reus tornen a Catalunya amb la seva sensual i singular combinació d'electrònica (amb flauta!) nocturna i seductora, i poesia sovint carnal i eròtica, tant recitada com cantada. El dia abans, 28 de desembre, oferiran un petit tast de la seva proposta en una presentació a l'auditori de la botiga FNAC Arenas.

BETUZINER + UNICORNIBOT | 03 de gener | La Fontana | 22 h

No sé, em diuen que parli del concert aquest, i la veritat és que no sé què dir. Jo, si pogués, em quedaria a viure a un concert així. Per sempre. Betunizer i Unicornibot estan al millor moment (per ara) de les seves carreres i qualsevol concert seu és imprescindible. Qualsevol paraula més que usi es quedarà curta amb el que molt probablement podrem veure i viure el tercer dia d'aquest 2014, i tot dins del Ronda de l'Heliogàbal, que aquell mateix dia a les 20 h al Violeta presentaran el nou Espaldamaceta, més elèctric i amb nou disc.

GENERACIÓN SUICIDA | 04 de gener | Casal de Joves de Roquetes | Hora per confirmar

Qui gaudeixi del punk enèrgic però amb un punt melòdic (que no punk patinete) ja pot anar marcant en vermell la data de l'actuació a Barcelona d'aquests quatre joves llatins de Los Angeles, al Casal de Joves de Roquetes, telonejats per més grups que s'ho passen d'allò més bé tirant pel dret com Suicidas, Arrest, i Vertigo. Divendres 27 també hi haurà nit de punk i hardcore a l'Associació d'Artistes de Sant Andreu amb Mr. Miyagi, Addenda, i Leonor SS, així com el dia 28 a Can Vies amb Défaite i Butron.Fotografia de portada: Ganchitos & Pepsiboom (Eva Oz)
Text: Arnau Espinach / Jordi Garrigós / Lluís Huedo
Correcció: Montse V.

1 comentari:

Marc ha dit...

El Desván del Macho i Sot, 20 de desembre. Sidecar, 6 euros.