18 de des. 2013

LES 10 MILLORS SÈRIES DEL 2013


Ja està aquí, ja arribat, el post d’aquesta secció que ens fa guanyar enemics, i de tant en tant algun amic. Tanquem el 2013 fent repàs d’allò que més ens agradat i algun apunt del que més ens ha decebut (potser alguns ja sabeu de què estem parlant). En 365 de televisió s’estrenen moltes coses noves però també continuen velles conegudes que, aquest any, ens han sabut donar el confort que moltes novetats no ens donaven. Aquest és el llistat de les nostres sèries i els capítols preferits de cada una d’elles (sense ordre de preferència):

The Good Wife – Hitting the fan: Què més podem dir d’Alicia Florrick i els seus companys que no haguem dit ja? Una cinquena temporada espectacular, amb ritme i plena de força, amb els tocs d’humors que el matrimoni King amaga entre drama i drama. Escollim Hitting the Fan (5x5) perquè ha canviat de dalt a baix el curs de la trama i ha deixat en suspens relacions que, fins ara, semblaven intrencables. The Good Wife ha tornat a l’elit de les sèries i els Globus d’Or l’han recompensat amb un grapat de nominacions quan ja semblava que els premis passaven d’ella.

Breaking Bad – Ozymandias: Possiblement la sèrie que més atenció ha rebut aquest any, per molts, després del seu final, una membre d’honor de la història de la televisió, competint en impacte amb The Sopranos o The Wire. AMC posava punt i final a una de les seves joies i ho va saber explotar. Els nostre expert en Breaking Bad, l’Acomodador Martí Aragonès, ha escollit Ozymandias (5x14) com el seu episodi preferit perquè “és un Capítol megabrutal de la vida, el millor de Breaking Bad. I Punt.

Game of Thrones – Rains of Castamere : Si parlem de capítols que han causat sensació, The Rains of Castamere guanya per golejada. El també conegut com “The Red Wedding” va provocar nombrosos vídeos amb la reacció dels espectadors a un dels moments claus i més sanguinaris de Game Of Thrones. Si bé aquesta tercera temporada no ha estat la més entretinguda, aquest episodi li dóna la potestat d’estar entre el millor de l’any.

Masters of Sex – Involuntary: Ha estat la gran sorpresa de la tardor, l'única sèrie entre tanta mediocritat que ha aconseguit destacar, malgrat que, en un bon principi, la premissa de la trama ens podia semblar poc atractiva. Els creadors de la sèrie han aconseguit posar en imatges d’una forma cuidada i ben tractada un tema que fàcilment es pot passar de frenada. Lizzie Caplan i Michael Sheen estan genials com la parella d’investigadors sexuals real Virginia Johnson i Will Masters. Un dels inconvenients? Es fa difícil resistir-se a la temptació dels spoilers en basar-se en fets i personatges reals que, a més, estan recollits en un llibre homònim. Escollim el capítol "Involuntary" perquè inclou un dels passos més controvertits de la investigació de la parella: la filmació de les reaccions físiques involuntàries durant les relacions sexuals.

Orange is the new black - Fucksgiving: Drama carcerari de nivell. Una sèrie sobre dones, però no exclusivament pel públic femení. La primera producció és 100% original de Netflix, la plataforma online que està canviant els models de consum audiovisual. Més enllà d’aquesta excepcionalitat, ens trobem amb una molt bona sèrie amb un ampli i complet ventall de retrats femenins. El nostre episodi preferit és “Fucksgiving”, una revisió de la tradicional festa nord-americana allunyada de clixés.

The Americans – Covert War : La bleda de Felicity fent d’espia russa infiltrada a la societat americana dels vuitanta? Sí, i a més enganxa! Un cop superat el prejudici contra Keri Russel, ens trobem amb una sèrie molt entretinguda que recupera un moment clau de la història contemporània, la Guerra Freda, des del punt de vista dels suposats dolents, els soviètics. A "Covert War" l’escalada de violència arriba al seu punt àlgid i veiem una Elizabeth, normalment cerebral, totalment desfermada.

Utopia – 1x01: Un primer episodi visualment impactant i impecable. Utopia, que explota la violència i les teories de la conspiració, va aixecar passions gràcies a un pilot en què l’estètica atrapava al teleespectador. La llàstima és que a mesura que avançava la sèrie, la trama es perdia entre tant virtuosisme estètic.

Girls – One man’s trash: Sèrie i capítol polèmic. Si el nombre d’espectadors de Girls fos directament proporcional a l’atenció que suscita, seria una de les sèries més seguides de la història. Per desgràcia per Lena Dunham això no és així, tot i que cada nou capítol desperta les emociones més extremes, des de l’amor incondicional a l’odi acèrrim. "One man’s trash" no va ser una excepció i està considerat un dels capítols claus de la segona temporada, malgrat que se surt de la línia general de la trama de la sèrie. Aquest “episodi-bombolla” va agafar els espectadors amb el pas canviat, que en molts casos no van acabar d’entendre què volia dir Dunham amb aquella atmosfera mig onírica en la qual Hannah confessa per primera vegada que està farta de ser una desgraciada.

Orphan Black – Variation Under Nature: A Gent Normal som molt fans de Sarah i el “clone club”. Tatiana Maslany fa tots els papers de l’auca en aquesta sèrie de BBC America i ha aconseguit passar de ser una actriu desconeguda a estar en boca de tothom. De tots els clons que interpreta, el més divertit és Alison, una “hockey mum” de gran caràcter que es mostra en la seva plenitud al capítol "Variation Under Nature".

Dates – Mia & David: Channel 4 va fer diana aquest estiu amb la seva exploració del món de les cites. Capítol darrere capítol vam poder conèixer diferents parelles. De totes, ens quedem amb la formada per Mia (Oona Chaplin) i David (Will Mellor) i la seva primera i desastrosa trobada. Una autèntica meravella de diàleg.
* Tot i que ens agradaria molt, no podem incloure Homeland en aquesta llista. Si heu vist la tercera temporada sabreu per què. Si les coses continuen per aquest camí, podem anar acomiadant-nos-en, no perquè Showtime la cancel·li, sinó perquè no suportarem seguir veient-la.
Fotografia de portada: CBS
Text: Alejandra Palés
Correcció: Joanaina Font

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt bona selecció, tot i que trobo a faltar Boardwalk Empire ;)