20 de des. 2013

COMPRAR REGALS DE NADAL AMB BITCOINS?



Els bitcoins, diuen, és la moneda del futur. Ara mateix, però de manera virtual, ens permet fer compres i intercanvis, així com l'accés a diferents serveis, sempre mitjançant Internet. Però com podem tenir bitcoins? Com podem fer-los servir? Puc fer les meves compres nadalenques amb aquests diners? Vols saber això i més? Després de l'hipersalt.


El bitcoin, per qui encara no ho sàpiga, és una moneda virtual. La part bona d'aquesta moneda és que no ha estat creada ni està controlada per cap govern ni banc (a diferència de les monedes de curs legal com el dòlar o l'euro) sinó per qualsevol persona usuària d'aquesta moneda, és a dir, per la "comunitat".


Veurem això aviat al nostre establiment habitual?

Encara que pugui sonar estrany, futurista o difícil de concebre, el seu funcionament és bastant senzill: tu tens la teva cartera on guardes els teus bitcoins, que no és cap altra cosa que un programa per gestionar els diners i un arxiu on s'emmagatzemen (com si fossin diners dels de tota la vida, si perds l'arxiu, perds els diners). La seguretat està gestionada pels ordinadors que es connecten a la xarxa de forma totalment voluntària i remunerada (amb quantitats molt i molt petites, però millor això que res, no?) amb, òbviament, bitcoins. Com que la xarxa la formen una gran quantitat d'ordinadors, és impossible de piratejar-la ni de cometre cap frau.

Hi ha uns quants governs (com Alemanya) que han reconegut la moneda com a diners privats, per donar-li un marc legal i que es pugui fer servir per fer pagaments dintre d'aquests països. De fet, al Canadà es va posar el primer caixer automàtic de bitcoins, on pots comprar i/o vendre els teus bitcoins a canvi de dòlars. Aquest últim dilluns també se n'ha instal·lat el primer a Europa, més precisament a Hèlsinki. I, a més, cada vegada s'afegeixen nous serveis i pàgines a Internet on es pot pagar amb bitcoins, des de casinos online fins a serveis d'emmgatzemament al núvol (com Mega), passant per tot tipus d'intercanvis.


Tangible, com els diners reals

Però no tots ho veuen com una alternativa i sí com una amenaça. El govern de la Xina ha prohibit el seu ús en el comerç online davant de l'augment de la popularitat d'aquesta moneda al país asiàtic, ja que ho veuen com un risc. De fet, accions com aquestes fan que la moneda es devaluï i hagi perdut fins a més del 60% del seu actual valor d'intercanvi per monedes reals. Aquest país se suma a Tailàndia i Noruega (un dels més rics del món) que també estan en contra d'aquesta moneda.


Fotografia de portada: The Guardian
Text: Christian Peña
Correcció: Montse V.