12 de des. 2013

CARMONAS, PUNK DES DEL TÚRIA

Carmonas
Carmonas
Any: 2013
Discogràfica: Mongolic Records, Flexidiscos, Willy a Muerte Ediciones i Mascarpone Discos

Escoltar a tot drap Carmonas és tornar a agafar el Walkman per anar cap a l'institut, baixar de l'autobús un 22 de juny tot sabent que t'esperen dos mesos llargs de platja, bici i tabac. Perquè em transporta als anys d'institut, de descoberta del punk, aquells anys on la música era (només) un component lúdic. Un punt per  a Carmonas.

Sense trampes, Carmonas gasten la fórmula més trillada del planeta: bateria, baix, dos guitarres. Dotze temes en quinze minuts, un so comprimit que els va de conya i veus agudes i cridaneres. Fet bé, això és una fórmula d'èxit. Fet malament, pot ser un desastre avorrit i previsible. Per sort, estem en el primer dels casos.

El debut d'aquestes quatre valencianes és un bufet lliure de línies de baix senzilles però hiperactives, de guitarres afilades amb bon olfacte per a les grans petites melodies, i aquelles bateries “tupa tupa” que et transporten a l'inici dels temps, a les putes cavernes del punk melòdic. A la màxima senzillesa. Encara diré més, et porta a la bellesa de la despreocupació, de flipar amb els “varios” de punk americà, que van arribar a les teves mans per canviar-te la vida fins avui, que estàs aquí, llegint una ressenya de punk. De quan compraves discos a Outline i anaves a la Nau de la Roca. Perquè parlem d'això, de punk, del punk de sempre, sense pretensions de grandesa. Però amb grandesa.

Gravat per Pablo Peiró de Betunizer a Sountess Studios, i editat amb participació de Mongolic Records, Flexidiscos, Willy a Muerte Ediciones i Mascarpone Discos, és a més un perfecte compendi de persones i personatges de l'efervescent (i potentíssima) escena valenciana.

Per no semblar un pilota diré que la portada no m'agrada gens, i que se'm fa massa curt, el disc dura 15 tristos minuts, que deixen amb ganes de més, però amb les expectatives més que cobertes. Un bon primer cop de puny a la taula.Fotografia de portada: Arxiu
Text: Xavi Carreras
Correcció: Montse V.